Scrapbooking - Jak začít a kde čerpat inspiraci

Jak začít

Od rozhodnutí začít a zorganizovat svůj vlastní scrapbook je jen pár kroků do prvního obchodu, kde můžete pořídit všechno potřebné. Jenomže, co všechno je potřeba do začátku, abyste neutratila tisíce korun za něco, co třeba nakonec nebudete tolik potřebovat. A ruku na srdce, co kdyby Vás to nakonec zase tolik nebavilo? I když tady Vám můžu skoro zaručit, že to se nestane.

 scrapbook jak začít

Přehlídka potřebných pomůcek a materiálů. By Bastet985 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5966453

Alba

První je potřeba, abyste si vybrala to správné album. Na trhu je tolik možností, až z toho oči přecházejí. Existují alba všech možných velikostí a stylů.

Než se rychle rozhodnete pro jedno fotoalbum, je potřeba zvážit dvě věci. Nejprve, zda chcete, aby album mělo přesně daný počet listů, anebo abyste mohla listy do alba přidávat a odebírat dle potřeby, protože na tomto rozhodnutí bude záviset typ vazby který budete muset zvolit.

 scrapbook-fotoalbum

Fotoalba pro scrapbooking se mají často spirálovou vazbu, aby se jednotlivé listy daly pohodlně překlápět i s nalepenými doplňky, nabídku našich scrapbook fotoalb naleznete zde.

Druhým rozhodnutím je, zda chcete tradiční album anebo tzv. project life. Tradiční fotoalbum Vám nabízí mnohem více možností a své kreativitě můžete opravdu dát volný prostor. Project life je tvořeno kapsičkami (obvykle čtyři až šest na stránku) kam můžete vkládat kartičky s fotkami a jinými dekoracemi. Jedná se o rychlejší a snazší variantu, ale zase jste omezena daným formátem. Nicméně existují i alba, kde můžete oba způsoby spojit.

Sada pro začátečníky

Mnoho lidí se zdráhá začít tím, že by si koupili již předpřipravenou sadu. První dojem je, že nedává tolik svobody a že se člověk musí držet pouze toho, co mu výrobce předpřipravil a nastrčil.

Anebo tedy, toto byl alespoň můj pocit, když jsem začínala a tak jsem ve své tvrdohlavosti nakoupila věci, které jsem později zjistila, že vlastně ani tolik použít nechci a dodnes je mám v šuplíku.

Sady pro začátečníky mají tu ohromnou výhodu, že tam máte to základní, všechno to k sobě ladí a můžete si udělat svoje první zkušební album, abyste přesně věděla, co se Vám líbí, s čím se vám dobře pracuje a čím byste své album chtěla dál dozdobit.

 

Papíry

Nejrůznější typy papírů jsou základ vytváření scrapbook alb. Nabízejí se papíry jednobarevné či papíry vzorované. Obojí můžete použít jako podklad, na který vyskládáte a nalepíte své fotky a ostatní věci, které chcete tímto způsobem uchovat, anebo mohou sloužit jako rámeček okolo jednotlivých fotek a předmětů.

 scrapbooking ufotaka 2

Častokrát se používá jeden papír jako podklad. Na druhý nalepíte fotku a oříznete v požadované vzdálenosti, aby vznikl barevný rámeček. Z papírů se také vystřihují další jiné ozdobné prvky. Na scrapbooking potřebujete papíry, spoustu papírů. Můžete je kupovat buď odděleně či v sadách, kde jsou již předvybrány tak, aby k sobě barevně ladily.

 

Nůžky, pravítko, řezač papíru

Tyto tři věci jsou stejně tak zásadní jako zmiňované barevné a dekorované papíry. Řezač papíru je na prvním místě. Nejen, že budete stříhat často a řezač papíru Vám neuvěřitelně ušetří čas, ale hlavně budou vaše střihy opravdu rovné bez nutnosti něco měřit, či předem předmalovávat, kde budete stříhat. Řezač papíru by měl být první věcí na vašem nákupním seznamu.

Nůžky ale samozřejmě budete také potřebovat. I když je na trhu nespočet různých nůžek nejrůznějších kvalit, až po speciální nůžky s povrchem upraveným tak, aby k nim nic nepřilnulo, na začátek budou stačit úplně obyčejné nůžky. Dalším oblíbeným dekorativním prvkem je odtržený, zubatý okraj, kterého lehce docílíte odtržením papíru podél pravítka.

 

Lepidlo, lepicí páska, samolepky

Lepidlu se nevyhnete, pokud budete chtít jakýmkoli způsobem ozdobit stránky vašeho scrapbook alba. Na trhu existuje tolik druhů lepidel jako druhů nůžek, možná i více. Zapřísáhlí vyznavači scrapbook trvají na speciálních lepidlech, která neničí kvalitu fotografie. V případě, že budete používat staré fotografie či se tomuto koníčku budete věnovat dlouhodobě, tak by to stálo za to, ale ze začátku postačí obyčejné lepidlo.

Dekorativní lepicí páska či samolepky jsou základem každého scrapbook fotoalba. Dodávají albu osobitý vzhled a můžete je vybírat podle tématu fotky, Vašich zájmů či čistě estetického cítění. V nabídce jsou samolepky 2D i 3D, srdce, dopravní prostředky, draci i abstraktní ornamenty. Existují tematické samolepky pro svatební fotoalba, alba sesterská, bratrská, kamarádská, … Cokoliv, na co si vzpomenete, dokážete sehnat jako samolepku do svého scrapbook alba.

Samostatnou kategorii tvoří písmena, která se používají k vytváření nadpisů, popisů či k zaznamenávání dat a míst.

scrapbook samolepka modry bryndacek

Samolepek do fotoalb existuje nespočetně mnoho, různá témata a vzory. Mnohé z nich naleznete také v naší nabídce na adrese ufotaka.eu/doplnky-pro-fotoalba

 

Ostatní dekorace

Ostatních doplňků je nepřeberně. Každá věc, která má estetickou hodnotu a je plus mínus plochá, aby se mohla vložit do alba poslouží. Zkušenější používají i drátků k tvarování nadpisů a dalších vzorů. Stuhy a látky poslouží stejně tak pěkně.

Najdete i mnoho pomůcek, které Vaše album krásně ozdobí, od vodovek a jiných barev, přes ozdobné děrovačky, razítka či třeba nalepovací koulející se oči. Svět scrapbookingu je plný pomůcek a nejobyčejnější předměty se dokáží přeměnit v nejhezčí ozdoby.

 

Inspirace

Všechna alba, fotoalba, scrapbooks, to všechno vypadá tak krásně na obrázku, že člověk okamžitě zatouží mít nějaké podobné doma. V hlavě se okamžitě rozjede několik různých scénářů najednou. Udělat jedno umělecké fotoalbum pro každé dítě, jedno o vztahu s manželem, kde by byly fotky od seznámení až do dnes, jedno svatební. Pak by se taky dalo udělat jedno pro rodiče k Vánocům a jedno pro kamarádku k narozeninám.

 scrapbook alba zachycující ultrazvuk

Je to holčička. Stránka ze scrapbook alba zachycující ultrazvuk, dekorativní lepící pásku, samolepku a i knoflíčky z prvního oblečení, které holčička nosila. "DSC_0924 Scrapbook ItsAGirl" by Wes & Eli 

A pak se člověk posadí, před sebe si rozprostře album, všechny nakoupené papíry, nůžky, lepidla, samolepky do alb a vytisklé fotky. A hlava najednou mlčí. Je v ní ticho a prázdno a oči jenom tak samy brouzdají od jednoho předmětu k druhému a nápady ne a ne přijít. Kde vzít inspiraci, aby všechny nakoupené zásoby neskončily pouze na polici či v šuplíku?

Dnes naleznete nejvíce inspirace na internetu. Nejen, že webových stránek a youtube kanálů je nepřeberně, jsou navíc i zdarma a dokáží vám nabídnout přesně to, co potřebujete.

scrapbook stránka kluk

Model - "Fashionista" by kiddykitdesigns

Youtube

Videa na youtube mají ohromnou výhodu v tom, že ukazují proces vytváření scrapbooks krok po kroku a pokud jste již alespoň trochu ve výrobě zruční, tak komentář vlastně ani není tak důležitý a jako inspirace jsou tak dostupné i těm, kteří neovládají angličtinu. (Anebo se samozřejmě jedná o příjemný způsob, jak angličtinu procvičovat během dělání toho, co Vás opravdu baví.)

 

Nejzajímavější kanály:

V češtině

Vlogmas: Jak tvoříme scrapboook - https://www.youtube.com/watch?v=e2dFFylp-qg

Video pro Tchibo - https://www.youtube.com/watch?v=621wbL0B4B0

Spot pro Bonami - https://www.youtube.com/watch?v=Re5w1SgZC8U

 

V angličtině

MercyTiara - má celý kanál věnovaný svým scrapbooks a různým technikám - https://www.youtube.com/user/mercytiara

A mnohé a mnohé další.

 

Pinterest

Scrapbooking není koníček, který by byl tak technicky náročný jako třeba pletení či vyšívání, kde potřebujete znát jednotlivé kroky a stehy. Po prvních pár vytvořených stránkách nebudete potřebovat více než rychlý pohled na již vytvořené listy scrapbook alba, abyste načerpali svou inspiraci, prohlédli si, co všechno se dá vytvořit a jaké materiály se ještě dají do albumu začlenit, a můžete začít.

Pro jakékoliv ruční a výtvarné práce je naprosto neocenitelná stránka Pinterest. Je nebezpečná pouze tím, že na ní občas člověk může strávit hodiny a hodiny a hodiny. 

Pokud tam ještě nemáte svůj účet, neváhejte si ho vytvořit. Do vyhledávacího okénka zadejte scrapbooks a inspirujte se v příspěvcích jako “2 276 nejlepších scrapbook nápadů pro rok 2020”.

 

Zaujal vás článek? Dále si můžete přečíst jak zabalit dárky, jak vybrat dárek pro třídní učitelku na rozloučenou nebo jak vyrobit dárek na poslední chvíli