Co je Scrapbooking a jak vznikl?

Máte doma či ve vašem počítači spoustu pěkných fotek vaší rodiny, vašich přátel, z dovolené či z cest? Chtěli byste během dlouhých společných chvil vytvořit pěkné fotoalbum, které by krásně zachytilo všechny společné zážitky? Máte někde schované i lístky do kina či vstupenky do hradů? 

scrapbooking rozlučka pro týnu

Scrapbook album zachycující Tininu rozlučku se svobodou, na kterou jí kamarádky připravily scrapbook album receptů. "Tina's Bridal Shower!"

Scrapbooking je jeden z nejhezčích koníčků, který spojuje rodiny a vytváří komunity. Můžete je tvořit s partnerem, s kamarádem či kamarádkou, s dětmi i s rodiči. Při šálku čaje anebo se sklenkou vína. A může to být i způsob, jak sama meditovat, vypnout celý svět a přemýšlet jen nad barvami a vzpomínat na hezké chvíle. 

 

Historie a současnost Scrapbookingu

Scrapbooking je v současnosti jedním z nejoblíbenějších rukodělných koníčků. Ve Spojených státech se na začátku tisíciletí jednalo o odvětví za 2,5 miliard USD. Ale navzdory tomu, že by se mohlo zdát, že se jedná o nejnovější módu, jeho kořeny sahají až do 15 století.

Historie

Scrapbooking je vlastně jako návrat do minulosti. Již od 15. století, když se začaly objevovat knihy, lidé začali do knížek vkládat předměty, které si chtěli uchovat. Byla to stejně tak mužská jako ženská zábava. Začaly se sbírat recepty, básně, dopisy, citáty, a tak dále. 

Od 16. století se stala populární alba, která mapovala jednotlivá přátelství, na způsob dnešních kronik či ročenek. Přátelé tam vkládali předměty, které je upomínaly na společné chvíle a alba obsahovala častokrát i kresby. 

Stránka z scrapbook alba Hannah de Rothschild

Stránka z scrapbook alba Hannah de Rothschild Scharps shromažďující důležité předměty pro studenty z třídy Smith College z roku 1906. Autor fotky: Alexandrabush5. Scharps Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Scharps_album_page_2.JPG

Jak se alba stávala populárnější, lidé je začali vozit s sebou na cesty a začali se také objevovat umělci, kteří se specializovali na malování dekorací do těchto alb. Později se začaly vyrábět barevné plíšky se scénami z daného místa, které byly určeny právě pro dekoraci těchto albumů.

Navíc v 18. a 19. století byl scrapbooking jeden z mála způsobů, jak i ženy mohly zanechat svědectví o svém životě a zaznamenat na stránkách knih důležité momenty ze svého života.

První kniha na téma Scrapbooking byla publikována již v roce 1827 a byla v ní sbírka básní a výtvarných děl. Když v druhé polovině 19. století se staly populární fotografie, tak začala vznikat první alba k jejich uchování, která měla kromě místa pro samotné fotografie i prostor pro malování a jiné dekorace, což přesně odpovídá dnešním Scrapbooks. A tak i když se může zdát, že scrapbooking je nové hobby, tak doopravdy jsou předchůdcem dnešních albumů

 

Moderní trendy

Scrapbooking, tak jak ho známe dnes, zpopularizovala v 80. letech paní Marielen Christensen ze Spojených států. Když světu ukázala svá dekorovaná fotoalba, sklidila takový úspěch, že v roce 1981 napsala se svým manželem knihu “Jak uchovávat vzpomínky” a otevřeli spolu krámek, kde potřebné pomůcky a materiály pro scrapbooking prodávají dodnes.

 scrapbooking ufotaka 1


Dnes nejen, že existuje mnoho podobných knih, kde se inspirovat, ale i nespočet webových stránek, kanálů na youtube a pravidelně se pořádají i setkání mezi těmi, kteří se tomuto koníčku věnují. A čím dál tím více se rozvíjejí i digitální scrapbooks, které lze buď vytvořit a zálohovat pouze na počítači, ale čím dál tím více se využívají jako předloha, kde je možné si vše dopředu vyzkoušet a rozvrhnout než se výtvarnice pustí do samotného díla.

scrapbook rostoucího Johna

“John” je ukázkou moderní stránky scrapbook zachycující jedny z prvních Johnových dní. Jedná se o digitální tvorbu, která dokázala tento koníček dostat ještě o jeden krok dál, a dala nám tak další možnosti. By MamaGeek at en.wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17971763

V dalším článku už se podíváme na první krůčky, teda co pro scrapbooking bude potřeba, jak začít a kde čerpat inspirace. Přečíst si můžete také, jak vyrobit dárek na poslední chvíli nebo jak vybrat dárek pro třídní učitelku na rozloučenou.