Jak zabalit dárek aneb i obal dárku může být originál

Také se vám někdy stalo, že jste nechtěli poškodit obal dárku, protože vás natolik zaujal a potěšil, že by bylo škoda ho ničit… A to není řeč o šetření balicího papíru pro další využití… Jde zde o um některých dárců dárků nebo profesionálních baličů dárků.

Trocha teorie neuškodí

Předpokládejme, že nemáte žádné zkušenosti s balením dárků a navíc si o sobě myslíte, že to ani nemůžete zvládnout. Máme pro vás dobrou zprávu, určitě i vy dokážete nějakým originálním způsobem zabalit dárek. V pár slovech nelze bohužel shrnout vše kolem balení, lze se ale dotknout pár bodů a dát pár tipů, které vás mohou navést na další myšlenky, jak udělat z dárku zážitek.

Je několik zásadních pravidel, které ovlivní zabalení dárků:

  1. pro koho dárek balím – partner, partnerka, dítě, rodič, kamarád, kamarádka …,
  2. čas darování – narozeniny, svátek, Vánoce, Velikonoce, Den dětí, Den matek, Den otců, jaro, léto podzim, zima, Svátek zamilovaných, a určitě se najde ještě mnoho dalších důvodů, proč někomu udělat radost,
  3. jaký balím dárek – beztvarý „měkký“, v krabici, živý, kulatý, oválný, válec, „tvrdý“ nepravidelných tvarů, velký, malý …,
  4. co mám k dispozici – může se stát, že nemám nic, ve své podstatě zde už hodně záleží na tom, jak zkušený jsem „balič“, začíná to nůžkami, papírem, izolepou a oboustrannou izolepou, mašlí, taštičkou, materiálem na dozdobení, ať už vyrobeným, koupeným nebo v přírodě nalezeným a nesmíme zapomenout na tavnou pistoli, která je významným pomocníkem a současně i zdobítkem, pokud si do tavné pistole pořídíte náplně barevné či flitrované.

Balení dárků je malá akademie

Vrcholem začátečníka při balení dárku je koupě dárkové tašky, vložení dárku a někdy i nalepení koupené mašle. Od mírně pokročilého dárky ještě nemají punc originálnosti, mírně pokročilý nicméně již používá balicí papír s ohledem na obdarovávaného, nebojí se zabalit ani tričko, ani láhev, sám si poradí, ale přál by si svůj um posunout na další úroveň. Pokročilý už zná určité techniky a k balení přistupuje jako k zážitku, uvědomuje se, že nejenom dárek, ale i obal obdarovávaného potěší, už ví, jak originálně zabalit dárek, je v balení kreativní. Dárek není pouze zabalený, obal je obohacený o tzv. třešničku na dortu, o to, co protějšek potěší, je zacílený na danou událost, ať už je to vánoční dárek nebo dárek narozeninový či dárek například k narození dítěte. Profesionál si poradí s jakýmkoliv materiálem, s jakoukoliv velikostí, s jakýmkoliv tématem, dárek jím zabalený nebudete chtít ani rozbalit. Doma má vždy nepřeberné množství materiálů, protože k balení můžete použít opravdu cokoliv.

Nejdůležitější je obdarovávaný

Obdarovávaný je ten, kdo hraje zásadní a hlavní roli při balení. Nejste to vy, vy jste nástroj, díky kterému bude mít protějšek radost. Nebalte dárek podle toho, co se líbí vám, poznejte toho, komu má udělat radost a zabalte dárek tak, aby byl jeho srdci nejbližší. Originalita zabaleného dárku totiž tkví i v tom, že se přesně trefíte do stylu obdarovaného.

Už tedy víte, komu dárek dáváte, nebudeme řešit ani věk, ani pohlaví, ani to jaký tvar dárek má. Budeme se věnovat události a povaze obdarovávaného. Některé naše tipy a přístupy k balení se mohou překrývat.

Přírodní

Přírodní materiály jsou velmi zajímavé, jako základ většinou použijete obyčejný papír, většinou hnědé nebo béžové barvy, vedle toho si pořiďte lýko (místo mašle), a pak se vydejte do přírody, nasbírejte klasy, kamínky, větvičky, kytičky (co se týká čerstvosti, záleží na tom, kdy dárek balíte a kdy ho předáváte). Budete-li u moře, projděte se po pláži a najdete spoustu zajímavých materiálů. I když nebudete v balení profesionál, dokážete bez problémů zabalit dárek velmi zajímavě. Vánoční dárek například přizdobíte šiškou, větvičkou s jehličím (na přichycení budete potřebovat tavnou pistoli). Lýko nemusíte na převázání použít klasicky do kříže, můžete ho omotat různými směry a k papíru zase přichytit tavnou pistolí.

Tematické 

Balí se třeba na Vánoce, narozeniny, svátek, narození dítěte apod. V předchozí části byl tematicky a současné přírodně zabalený dárek k Vánocům, v této části se můžeme zaměřit na zabalení láhve s dobrým mokem jako dárek pro muže. Pokud si netroufnete na víc, než na vložení láhve do tašky, nezoufejte, i vy můžete z dárku udělat originál. Stačí pouhá přízdoba. Dejte v tomto případě přednost taštičce jednobarevné, aby ozdoba vynikla. Máte v práci skartovačku? Pokud ano, nápad je na světě, kupte barevný papír v barvě hodící se k barvě taštičky a dejte ho do skartovačky (která skartuje na proužky). Ty pak svažte (ledabyle) a připevněte na vrch tašky.

Nemusíte se ale bát i papíru. Velmi jednoduše zabalíte láhev tak, že ji stočíte do papíru. Snažte se, aby nad hrdlem bylo dostatečné množství papíru (alespoň 25 cm). Po stočení zalepíte na straně a potom spodní část láhve (dno) založíte a také zalepíte. Láhev postavíte a vrchní část přebývajícího papíru k sobě přiložíte a postupně skládáte po max. 1 cm (jako kdybyste skládali vějíř). Když se dostanete až k hrdlu, záleží jen na vás, jak vějíř ukončíte, jestli ho přilepíte vprostřed nebo na straně, aby výsledek byl asymetrický.

Třpytivé a lesklé

Novoroční dárky nebo dárky pro ženy se zálibou ve flitrech si zaslouží třpyt a vzhled luxusu. Může jít o jednoduché zabalení třeba jednobarevným papírem a dozdobení čímkoliv třpytivým. Například můžete lepidlem na papír nanést různé, ať už pravidelné nebo nepravidelné obrazce, a ty pak posypat flitry nebo na převaz použít flirtované stuhy. K luxusnímu nádechu vám pomůže i jednoduchý trik, dárek zabalíte do jednobarevného papíru a jako další vrstvu použijete celofán, barva stuhy by měla být v kontrastu s barvou papíru.

Bohaté na výzdobu

V tomto případě buďte hlavně vkusní, čím jednodušeji je dárek zabalený, tím více můžete zdobit. Ke zdobení můžete použít cokoliv, jak už popsané přírodní materiály, tak i volně prodejné v moderních galanteriích. Místu stuhy vám poslouží korálky, místo mašle obarvená pírka z ptáků, můžete využít polystyrenových kuliček, které se prodávají v různých velikostech a lze je obarvit dle vašich potřeb. Využijte sítěk na přebal, do sítěk můžete uchytit korálky nebo je-li protějšek vášnivý rybář, můžete si rybky namalovat, vystřihnout a zakomponovat do síťky.

Minimalistické

V jednoduchosti je síla a vůbec to neznamená, že obal není přizdoben. Má rádo vaše dítě zvířátka? Obtočte dárek pro dítě v jednom směru provázky (jako tři větvičky nad sebou), přichyťte je tavnou pistolí a sem tam na provázek přilepte vystřiženého ptáčka (ať už vámi nakresleného nebo vytištěného z jiného zdroje).

Balení peněz

Ano, i ty mohou být dárkem. Co takhle dort? Udělejte si ruličky a těmi ozdobte předtím vyrobený kruh z papíru, a pokud uděláte kruhy tři, máte hned třípatrový dort. Peníze mohou být součástí obrázku v rámečku. Můžete také vytisknout na čtvrtku prasátko a na jeho „zádech“ vystřihnout podélný otvor a do něho vložit peníze a nechat je vykukovat, a aby z druhé strany nevypadly, přilepte prasátko na druhou čtvrtku a tu pak obstřihněte. Chcete darovat drobné? Můžete je jednoduše dát do kasičky anebo je můžete zabalit naprosto originálně do ledu. Budete potřebovat formu na pečení (např. tvar srdce), nalijte do ní 0,5 cm vody, dejte do mrazáku a až voda zmrzne, dejte první vrstvu mincí a dolijte trochu vody. Poté dejte celé do mrazáku a takto opakujte až do konečné zvolené výšky. Nezapomeňte v polovině výšky vložit po celé šířce formy také provázek, na kterém bude konečný výtvor viset. Dar předávejte pověšený. Na dárku je originální to, že, v našem případě srdce, pomalu odtává, a mince postupně spadávají pod něj.

Co na závěr?

Asi jste poznali, že o balení dárků by se dalo napsat mnoho článků a knih. Čerpejte ve svém okolí, je již mnoho vymyšleného a vyzkoušeného, mnohé můžete zopakovat a mnohé vylepšit. Inspirujte se kolem sebe, to, že nic nevymyslíte sami, neznamená, že to nevymyslel již někdo jiný. Existuje i mnoho video návodů jak na balení dárků pro vaše nejbližší.

Při balení dárků se nebojte, vězte, že důležité je, že jej darujete z lásky nebo přátelství, a pokud jsou city opětované, bude si druhá strana vážit toho, že jste se nad balením zamysleli.

 

Jestliže se vám článek líbil, přečtěte si dále také jak složit peníze jako dárek, jak vybrat dárek pro třídní učitelku na rozloučenou nebo jak vyrobit dárek na poslední chvíli!