Jaké oblečení si vzít na focení rodinných fotografií?

Rozhodli jste se, že si uděláte nějaké hezké fotky do rodinného alba nebo do rámečku a brzy vás čeká profesionální focení? Datum a čas už jsou zajištěné ale vy stále tápete co na sebe? Vybírejte s rozvahou a přesto dětem dopřejte trochu volnosti.

Fantazii se meze nekladou

Zejména děti mají fantazie více než dost a jistě jim uděláte radost, když budou moci před fotoaparátem stát ve svém oblíbeném tričku Harry Potter, nebo šatičkách na motivy ledového království. Dlouhé focení zejména v ateliérech pro ně může být po chvíli nezábavné a  tímto jim ho alespoň oživíte.

Snažte se s nimi svůj outfit sladit alespoň podobným odstínem barvy a část fotek udělat i v tematických pózách. Pokud vás samotné nic nenapadá, domluvte se klidně dopředu s fotografem, který má větší zkušenosti a určitě vám rád pomůže. Na celé focení pak budete všichni vzpomínat s úsměvem.

Černá a bílá klasika

Na velkém množství rodinných fotografiích se můžeme setkat se sladěnými tričky v bílé barvě, které jsou doplněny o jednoduché džíny. Touto variantou určitě neuděláte chybu a rodinné fotografie budou v tomto outfitu hezké v interiérech i exteriérech, nicméně mohou působit poněkud tuctově. Snažte se je tedy oživit o další doplňky jako můžou být výraznější boty, šátky či svetry a bundy.

Obdobně je tomu i když zvolíte outfit do černé barvy, ta navíc působí smutně a její výrazností mnohdy přebijete i pozadí fotografie, které by jinak bylo atraktivnější. Snažte se tedy rodinu sladit do podobných outfitů, nebojte se je však doplnit o zajímavější kousky.

Focení v exteriéru

Při výběru oblečení je také dobré zohlednit prostory, kde se chystáte fotit. Pokud se s fotografem vydáte do lesa nebo na pole se vzrostlým obilím, určitě budou na fotografii vypadat dobře i výraznější barvy jako je třeba červená. Příliš přírodních barev do hnědých odstínů by naopak s okolím mohlo splynout. 

Nebojte se ani tematického focení a vemte na pole například červené kostkované košile s kovbojskými klobouky. Pod nimi můžete mít navíc schovaná oblíbená bílá trička a snadno a rychle tak změníte outfit celé rodiny pro další fotky.

Pokud budete naopak dělat rodinné fotografie na rozkvetlé aleji volte spíše romantičtější typy oblečení. Maminky budou skvěle vypadat v letních šatech a tatínek k nim může sladit košili. Zvolit pro něj i pro děti můžete například plátěné kalhoty místo klasických džínů a všichni budete opět krásně ladit.

Focení v interiéru

Focení v interiéru může být často co se týká výběru oblečení o dost snazší. V interiérech většinou fotíte tématické snímky například k vánocům a tomu snadno uzpůsobíte i oblečení. Pokud si ale i přesto nejste jisti, není důvod ztrácet hlavu.

Velkou výhodou focení ve vnitřních prostorách je to, že se vždycky můžete někde převléknout aniž byste se vystavovali na odiv kolemjdoucím nebo chladnému počasí. Přibalte si tedy sebou pár kousků navíc a s fotografem pak jednoduše vyberete ideální kombinace.

Při balení si jen dávejte pozor, aby se oblečení zbytečně nezmačkalo, na výsledné fotografii by to nevypadalo příliš hezky.

Pohodlí především

Obecně byste měli především volit oblečení, ve kterém se cítíte pohodlně a na to dbejte zejména u dětí. I když se budete snažit přebít vaše současné nepohodlí na vysokých podpatcích širokým úsměvem, vězte že ve výrazu tváře úplně vše neschováte. Navíc pro vás celé focení bude bude spíše mučením, než příjemně stráveným časem s rodinou.

Na pohodlí pak dbejte hlavně u oblečení pro děti. Ty totiž své emoce rozhodně skrývat nebudou a pokud je bude při focení něco škrtit, tahat nebo kousat úsměvů se od nich na fotkách jistě nedočkáte. I proto je důležité zvolit oblečení, ve kterém se budete cítit pohodlně a které bude pohodlné i pro vaše děti. Pokud fotíce s opravdu malinkými dětmi, zvolte například dětské body, které doplní Váš outfit a budete snim krásně ladit.

 

Pořízené fotografie z rodinného focení si pak můžete v našem e-shopu nechat vyvolat - mimo bohatou nabídku produktů nabízíme také službu tisk fotografií.

 

Přečtěte si také naše další články o tom, jak vyrobit dárek na poslední chvíli, jak vybrat dárek pro třídní učitelku na rozloučenou nebo jak složit peníze jako dárek!