Jak si vydělávat peníze focením?

Fotoaparát je běžnou součástí českých domácností. Zatímco někteří ho vytahují ze skříní pouze v okamžiku, kdy odjíždí na dovolenou, jiní si kvalitnější zrcadlovku pořídili proto, že se focení stalo jejich vášní. A jak už to tak bývá - zálibu máme tendenci zpeněžit. Zejména amatérští fotografové se o to pokouší, protože nemluvíme o zrovna nejlevnějším koníčku. Jak si tedy konkrétně vydělávat peníze focením?

Fotobanky jsou jednou z možností

Nosíte fotoaparát prakticky neustále u sebe? Fotíte zpravidla všechno, co vaše oko spatří a vyhodnotí jako fotogenické? A je váš foťák nebo externí disk doslova nacpaný působivými snímky? Pak neváhejte a oslovte některou z fotobank. I když fotobanky najdeme i v České republice, daleko využívanější jsou ty zahraniční. Díky vyšší návštěvnosti a většímu spektru zákazníků slibují působivější odměny.

Fotobanky jsou ve skutečnosti takovými zprostředkovateli prodeje fotografií, kteří si na oplátku berou jen jistou provizi. I když se vám provize mohou zdát v porovnání s nabízenou cenou za fotku vyšší, přesto to vyzkoušejte. Nízké ceny bývají zpravidla kompenzovány vyšší prodejností.

Pokud se rozhodnete pro tuto možnost, opřeďte se vytrvalostí a trpělivostí. Štěstí se usmívá na ty, kteří to po prvním měsíci nevzdají a kteří budou nadále usilovně vkládat vlastní snímky oplývající originalitou a především kvalitou.

Staňte se součástí velkých dnů

Neboli foťte svatby. Sice je pravdou, že se svatebními fotografy se nyní doslova roztrhl pytel, na druhou stranu ne všechny lze označit za kvalitní, nápadité či zkrátka dobré. I když se může vaše konkurence jevit jako obrovská, ve skutečnosti není tak velká. Když přijdete s originálním pojetím svatebních fotografií, uvidíte, jak rychle bude poptávka po vašich službách růst.

V porovnání s dobou dávno minulou je dnes poptávka po svatebních fotografech obecně opravdu velká. Lidé si svatby doslova zamilovali a když už se rozhodnou vstoupit do svazku manželského, chtějí z tohoto dne udělat něco nezapomenutelného. Díky fotografiím uloženým ve svatebním albu se vzpomínky budou ještě dlouho vybavovat v živé paměti. A když budou skutečně originální, budou s radostí vystavovány po celém domě. V našem e-shopu můžete též využít služby vyvolání fotek.

Zamiřte do světa nemovitostí

Jak si vydělávat peníze focením? Tím, že vstoupíte na nemovitostní trh. V poslední době se zde dějí věci! Lidé zběsile nakupují bytové jednotky nebo rodinné domky v obavách z toho, že přijde inflace, která by jejich úspory doslova “sežrala”. Toho využívají majitelé nemovitostí, kteří se už o daný objekt ve svém vlastnictví starat nechtějí. Naopak touží využít současného trendu a nabízí byty, domy nebo pozemky za mnohdy až přehnané ceny. Aby však nemovitost skutečně prodali, potřebují je mít hezky vyfoceny.

Jedním z nepsaných pravidel v příručce “Jak prodat nemovitost” je, že investice do fotografa se vyplatí. Právě kvalitní snímky jsou to, co zaujme a co nakonec hraje tu hlavní roli při prodeji bytu, domu či zahradní kůlny. Proč se nestát jedním z fotografů, který pomůže s prodejem nějakého objektu? Kšeft je to dnes víc než slušný!

Za zkoušku stojí i focení portrétů

Focením si lze přivydělávat různě. Jednou z dalších možností, která je stejně atraktivní jako výše zmíněné, jsou portréty. Ať už mluvíme o těch osobních nebo firemních, můžou naplnit vaše keramické prasátko. Než však začnete zvyšovat ceny za tyto fotografie, vybudujte si kvalitní portfolio. Poté bude prodej služeb velmi snadný.

Focení portrétů obecně je velmi nenáročnou disciplínou, ke které se potřebuje pouze foťák s kvalitním a větším snímačem, k tomu je zapotřebí světelný objektiv. To je takový základ, se kterým si (alespoň z počátku) vystačíte. 

 

Pokud se vám článek líbil, přečtěte si také, jak zabalit dárky nebo jak vybrat dárek pro třídní učitelku na rozloučenou.