Staňte se profesionálním fotografem!

Může to začít nevinně. Zaujme vás krásná obloha, a tak si ji vyfotíte na mobil. Další den vás zaujmou jiné krásy matky přírody a pořídíte si na mobil další fotky. Jenže vás pak začne trápit, že váš smartphone není dostatečně smart na to, aby vyfotil dostatečně kvalitní fotografie. A tak si pořídíte fotoaparát. Uděláte další fotky přírody, začnete fotit kamarády… a časem vás možná bude častěji a častěji provázet myšlenka na to, že je to málo.

Proč fotit jen ve volném čase? Proč tomu nevěnovat více? Naučit se nové věci? Začít se jako fotograf živit? Myšlenka je to smělá a její realizace se vám může buď velmi vyplatit, nebo se vám vymstít. To už záleží na vašich schopnostech a vynaloženém úsilí. Budoucnost vašeho podnikatelského záměru nepředpovíme, řekneme vám ale něco o tom:

  • co práce fotografa vlastně obnáší,
  • jak postupovat jako začínající fotograf.

Práce fotografa – skutečně se profesionální fotograf zrodí přes noc?

Na sociálních sítí můžeme najít nespočet profilů, které vznikly jednoduše tak, že si jejich majitel přidal ke jménu přízvisko photographer. Pokud tohle někdo udělá, znamená to, že je z něj legitimní fotograf? Je to opravdu tak snadné? Není potom fotografů přehršel?

S jistou nadsázkou můžeme říci, že fotografem může být každý, kdo něco vyfotí – svým způsobem vlastně budeme mít i pravdu. Každý už ovšem není fotografem profesionálním. Takový člověk se fotografováním živí a měl by rozhodně umět něco více, než jen vzít do rukou první zařízení a pořídit fotku. A samozřejmě se na takovou pozici nedokáže dostat přes noc.

Pár hodin fotografování na akci a pak spousta volna?

Jednou z věcí, kterou je třeba si při uvažování nad touto profesí uvědomit, je to, že práce fotografa nemusí být vždy tak nenáročná, jak se může přihlížejícím zdát. Pochopitelně je to zajímavá práce. Kreativní, v mnoha ohledech svobodná a nepochybně viditelná. Fotograf navíc získává příležitosti podívat se na různé akce, kam se nedostane úplně každý.

Na druhou stranu ale práce fotografovi zabere mnohem větší množství času, než se může zdát – času, který mnozí z nás za pozlátkem dokonalé práce nevidí. Focením totiž práce nekončí, dále je třeba snímky projít, protřídit a patřičně je upravit do vysněné podoby. A věřte tomu nebo ne, tato činnost není jen o tom, že ke snímku přidáte instagramový filtr.

Proto se vám možná může občas zdát, že si fotografové účtují nepřiměřeně moc peněz. A že na své fotky čekáte příliš dlouho. Je zkrátka třeba si uvědomit, že to není ihned a zdarma. Pokud tedy přemýšlíte zrovna o této obživě, důkladně zvažte, proč tak uvažujete. Co od práce očekáváte? Chcete to brát jen jako obživu? Nebo vás fotografování vážně baví? Protože pokud chcete fotit kvůli vyhlídkám snadné práce za spoustu peněz, mohli byste být nakonec zklamaní.

Jak na to

Pokud si zvolíte fotografování jako koníček, dá se říci, že je na vás, čím a jak začnete. Děláte to spíše jen pro zábavu a nepotřebujete za získaný honorář zaplatit nájem – s nejvyšší pravděpodobností nepotřebujete ani ten honorář. Můžete fotit své přátele, přírodu, umělecké fotky, všechno, jen něco… je to zkrátka na vás.

Funguje to tak ale i v případě, že se touto činností potřebujete uživit? Odpověď na tuto otázku je asi jasná – rozhodně ne. Co tedy dělat, když se chcete živit jako fotograf?

Nezačínejte sami

V tomto světě to samozřejmě nefunguje tak, že si zakoupíte fotoaparát, vyfotíte pár fotografií, ty ihned prodáte žhavým fanouškům, kteří se objeví zčistajasna, a bude hotovo. Celkově se dá říci, že není vždy vhodné rovnou začínat na vlastní pěst. Protože kde seženete dostatek klientů? Jestliže začínáte od nuly a nemáte prozatím žádné zkušenosti, nikdo o vás moc stát nebude. Anebo bude – ovšem za sníženou či žádnou cenu.

Co ale dělat? Sehnat si parťáka? Dojít si na úřad práce pro začínající fotografy? Jít někam studovat? Je samozřejmě možné připojit se k někomu, kdo se touto prací už živí. Získáte od něj cenné zkušenosti, kontakty a postupně si můžete začít budovat i vlastní jméno. Škola taky není úplně špatná možnost – pokud vám ovšem nevadí, že vydělávat začnete až s odstupem času.

Možná nejjistější (zejména v oblasti financí) je ale sehnat si pro začátek práci v příbuzném oboru – reklamní agentura, tisk, marketing a podobně. Je sice pravda, že v takovém případě nebudete pouze fotografovat, ale nakonec se vám může hodit každá zkušenost. A možná i zjistíte, že právě v tomto odvětví chcete fotit. Tak si nafoťte něco do zásoby, vyšperkujte svůj životopis a zkuste to – je to rozhodně lepší, než střílet naslepo dalším z mnoha neznámých photographer profilů.

Zvolte si žánr

I fotografování se rozlišuje na několik odvětví, přičemž platí, že není dobré okamžitě se míchat do všech. Je samozřejmě dobré vyzkoušet si, co vám sedí a co naopak ne, ale vezměte to postupně. Zkuste se zdokonalit v jednom a nové zkoušet případně postupně.

Mezi takové konkrétní oblasti spadají například:

  • portréty,
  • svatby,
  • rodinné fotografie,
  • krajinu,
  • architekturu,
  • zvířata,
  • reklamu,
  • sport,
  • reportáž,
  • kulturní akce.


Každá z těchto oblastí má jiná specifika, jinou poptávku a samozřejmě také jinou cenu. Pokud to jako fotograf myslíte vážně, pak pravděpodobně víte, co by vás bavilo a naplňovalo – pak je dobré se té oblasti držet a zdokonalovat se v ní. Nejste-li si jistí, pak je třeba si různé oblasti vyzkoušet. Opět ale platí, že by bylo ideální, abyste se nakonec chytili jedné, které se budete věnovat naplno. Budete-li se prezentovat jako fotograf, který perfektně ovládá všechny žánry, může vám to být spíše ke škodě. K lékaři, který by byl chirurgem, zubařem i šamanem v jedné osobě, byste patrně také neměli moc důvěry. Nebo snad ano?

Shrnutí

Práce fotografa je ohromně zajímavá, lákavá a pestrá. Jako u většiny profesí u ní ale platí, že pro to musíte mít určité předpoklady. Ne každý zkrátka může být dobrým fotografem, přestože většina z nás si tak s fotoaparátem v ruce nepochybně připadá. Stále ale můžete fotit pro radost a fotky si ukládat do fotoalb nebo fotorámečků.

Pokud se cítíte, že předpoklady máte, pak je dobré se mimo jiné držet následujícího:

  • promyslete si, které konkrétní oblasti se chcete věnovat,
  • nezačínejte nutně ihned na vlastní pěst,
  • mějte raději předem našetřené peníze a nepočítejte s tím, že touto profesí automaticky zbohatnete,
  • smiřte se s tím, že možná minimálně ze začátku budete muset fotit a dělat i to, co vás příliš nebaví.

 

Podívejte se dále na naše články o tom, jak vyrobit dárek na poslední chvíli nebo jak zabalit dárky.