Jak správně fotografovat jídlo?

Fotografování jídla se stalo v posledních letech velmi populárním, ať už díky blogerům, influencerům na sociálních sítích nebo profesionálním fotografům. Aby však vaše fotografie jídla vypadaly co nejlépe, je třeba dodržovat několik základních pravidel. V tomto článku se dozvíte, jak na to.

Správné osvětlení je klíčové

Osvětlení hraje zásadní roli. Je to ten neviditelný, ale zásadní prvek, který může z obyčejného snímku udělat mistrovské dílo. Při fotografování jídla je osvětlení ještě důležitější, protože správné světlo může zdůraznit textury, barvy a celkovou prezentaci pokrmu.

Přirozené denní světlo je často považováno za ideální pro fotografování jídla. Má měkkou kvalitu, která může jídlo zobrazit v nejlepším světle, doslova i metaforicky. Pokud máte možnost, umístěte svůj stůl či podnos s jídlem blízko okna. Světlo, které přirozeně proudí oknem, může jídlu dodat hloubku a tři dimenze, což je něco, co většina fotografů hledá.

Je však důležité si uvědomit, že ne všechno denní světlo je stejné. Přímé sluneční světlo, které proniká oknem uprostřed dne, může vytvářet ostré stíny a přílišné kontrasty. To může způsobit, že některé části jídla budou přesvícené, zatímco jiné budou ve stínu. Proto je ideální vyhledávat místa s difuzním světlem, například místa, kde světlo prochází záclonou nebo je zastíněno stromem.

Pro ilustraci si představte mísu salátu s čerstvými listy špenátu, plátky rajčat a kousky avokáda. Při správném osvětlení můžete vidět každou kapku rosy na listech špenátu, zářivou červenou barvu rajčat a bohatou texturu avokáda. Naopak, špatné osvětlení by mohlo způsobit, že barvy budou vypadat mdlé a textury nebudou vynikat.

Výběr pozadí a rekvizit

Doporučuje se volit jednoduchá pozadí, která nebudou odvádět pozornost od hlavního subjektu - jídla. Bílé nebo dřevěné stoly jsou často oblíbenou volbou mnoha fotografů. Co se týče rekvizit, mohou dodat fotografiím hloubku a kontext. Například, sklenice červeného vína vedle talíře s těstovinami může evokovat pocit italské restaurace.

Kompozice a úhel

Úhel, ze kterého fotografové jídlo, může dramaticky ovlivnit, jak bude výsledný snímek vypadat. Správný úhel může zdůraznit textury, barvy a hloubku pokrmu, zatímco špatný úhel může skrýt tyto detaily.

Při fotografování jídla, které má zajímavou horní část, jako je pizza s různými druhy náplní, je často nejlepší fotografovat shora. Tento "ptáčí pohled" umožňuje divákovi vidět celou škálu ingrediencí a jejich rozložení na pizze. Je to také skvělý způsob, jak zdůraznit geometrii a design pokrmu.

Na druhou stranu, pokrmy, které mají více vrstev nebo jsou výraznější v profilu, často vypadají lépe, když jsou fotografovány z boku. Hamburgery a sendviče jsou skvělým příkladem. Profilový pohled může ukázat všechny vrstvy - od chleba, přes maso, až po zeleninu a omáčky. Tento úhel může divákovi nabídnout hlubší pochopení toho, co může očekávat, když by si daný pokrm objednal.

Co se týče kompozice, pravidlo třetin je jedním z nejzákladnějších a nejčastěji používaných pravidel v oblasti fotografie. Místo toho, aby byl hlavní objekt umístěn přímo uprostřed snímku, je umístěn v jedné z třetin obrazu, což vytváří dynamiku a vede oko diváka přes fotografii. V kontextu fotografování jídla může toto pravidlo pomoci zdůraznit určitou část pokrmu nebo dokonce nějakou rekvizitu, která doplňuje hlavní subjekt.

Detaily dělají dokonalost

Detaily mohou vaši fotografii skutečně oživit. Kapka rosy na čerstvém ovoce nebo pára stoupající z horkého nápoje může přidat extra vrstvu realismu a lákavosti. Například, čerstvě nasekaná petržel může dodat barvu a texturu talíři s těstovinami.

Níže jsem si pro vás připravili a drobnější návod, jak tyto detaily co nejlépe zachytit. 

1) Kapka rosy na čerstvém ovoce

  1. Fotoaparát:
    • Zaostření: Použijte makro režim nebo objektiv s krátkou ohniskovou vzdáleností pro detailní záběry.
    • Clona: Nastavte malou hodnotu (např. f/2.8) pro mělkou hloubku ostrosti, což zdůrazní kapku rosy a zbytek obrázku nechá mírně rozostřený.
    • ISO: Nastavte nízkou hodnotu (např. ISO 100) pro co nejlepší kvalitu obrazu.
  2. iPhone:
    • Použijte režim "Portrét" pro mělkou hloubku ostrosti.
    • Přiblížte se co nejblíže k objektu a použijte tap-to-focus na kapce rosy.

 

2) Pára z horkého nápoje

  1. Fotoaparát:
    • Rychlost závěrky: Nastavte rychlejší rychlost závěrky (např. 1/125s), aby byla pára jasně viditelná.
    • Clona: Střední hodnota (např. f/5.6) pro vyváženou hloubku ostrosti.
    • ISO: Pokud je světlo nedostatečné, zvyšte ISO (např. ISO 400).
  2. iPhone:
    • Použijte standardní foto režim.
    • Ujistěte se, že je pozadí dostatečně tmavé, aby pára vynikla.

 

3) Textura ingrediencí

  1. Fotoaparát:
    • Zaostření: Použijte makro režim nebo objektiv s krátkou ohniskovou vzdáleností.
    • Clona: Malá hodnota (např. f/2.8) pro mělkou hloubku ostrosti, která zdůrazní texturu.
    • ISO: Nastavte nízkou hodnotu (např. ISO 100).
  2. iPhone:
    • Použijte režim "Portrét" pro mělkou hloubku ostrosti.
    • Přibližte se k objektu a tap-to-focus na oblast s nejlepší texturou.

 

4) Kontrast teplot (např. zmrzlina vedle horkého brownie)

  1. Fotoaparát:
    • Rychlost závěrky: Střední hodnota (např. 1/60s) pro vyvážený snímek.
    • Clona: Střední hodnota (např. f/5.6) pro zachycení obou prvků v ostrém detailu.
    • ISO: Pokud je světlo nedostatečné, zvyšte ISO (např. ISO 400).
  2. iPhone:
    • Použijte standardní foto režim.
    • Ujistěte se, že oba prvky (zmrzlina a brownie) jsou dobře osvětleny a v ostrém detailu.

Studium a inspirace

Nikdy není špatné se učit od ostatních. Sledování práce profesionálních fotografů jídla, studium jejich technik a hledání inspirace v jejich díle vám může pomoci zlepšit vaše vlastní fotografie. Například, můžete si všimnout, jakým způsobem fotografuje své jídlo známý food blogger a zkuste něco podobného. Jednu z inspirací si můžete vzít z webové stránky Jninterier.cz (https://www.jninterier.cz/fotogalerie-kuchyne/), kde naleznete spousty příkladů, jak udělat pozadí.