Jak si vytvořit malý ateliér?

Ať už jste umělec, fotograf nebo řemeslník, vytvoření vlastního ateliéru vám může poskytnout klidné a inspirativní místo pro vaši kreativní práci. A dobrá zpráva je, že k vytvoření útulného a funkčního ateliéru nepotřebujete obrovský prostor. Stačí jen trocha plánování a kreativity!

Zvolte vhodné místo

Když se řekne ateliér, mnoho z nás si představí rozlehlý, světlý prostor plný uměleckých děl, štětců a palet. Ale ve skutečnosti může být ateliér jakýmkoli místem, kde se cítíte inspirováni a kde můžete volně tvořit. Důležité je najít místo, které vám vyhovuje, a přizpůsobit ho svým potřebám.

Domácnost 

Pokud máte štěstí a doma máte nepoužívaný pokoj, je to ideální místo pro vytvoření ateliéru. Můžete si ho zařídit přesně podle svých představ a potřeb. Výhodou je, že máte všechny své materiály po ruce a můžete pracovat kdykoli máte chuť nebo inspiraci. Pokud však nemáte celý pokoj k dispozici, neměli byste se nechat odradit. Dokonce i malý koutek obývacího pokoje může posloužit. Důležité je mít dostatek úložného prostoru, abyste mohli své materiály a nástroje pohodlně uskladnit. Balkon či terasa mohou být skvělým místem pro ty, kteří pracují s materiály, které potřebují větší větrání, nebo pro ty, kteří se inspirují přírodou.

Pronájem

Pokud v domácnosti nemáte dostatek místa nebo chcete oddělit pracovní prostředí od domova, pronájem může být skvělým řešením. Pronájem vlastního prostoru vám dává možnost mít ateliér přesně podle svých představ, ale může být nákladnější. Alternativou je sdílený ateliér. Mnoho umělců se rozhoduje pro sdílený prostor, kde mohou pracovat vedle ostatních kreativních lidí. Toto řešení může být nejen cenově výhodnější, ale také může nabídnout možnost spolupráce a výměny nápadů s dalšími umělci.

Optimalizujte osvětlení

V kreativním prostoru hraje osvětlení klíčovou roli. Může ovlivnit jak naši náladu, tak kvalitu práce. Správné osvětlení nám umožňuje vidět detaily, barvy a stíny v našem umění v plném rozsahu a jasu.

Když hovoříme o světle, přirozené světlo je často považováno za zlatý standard. Pokud je to možné, umístění pracovního stolu nebo stojanu blízko okna je ideální. Toto přirozené světlení nejenže poskytuje ideální podmínky pro práci, ale může také pozitivně ovlivnit naši náladu a celkovou pohodu. Sluneční paprsky vytvářející stíny a odlesky v ranních nebo večerních hodinách mohou být neocenitelným zdrojem inspirace.

Ale i v přítomnosti skvělého přirozeného světla je důležité mít k dispozici také spolehlivé umělé osvětlení. Ve chvílích, kdy je obloha zatažená nebo když pracujeme pozdě do noci, kvalitní umělé osvětlení s vysokým hodnocením CRI, které napodobuje spektrum denního světla, je nezbytné. Tyto světelné zdroje nám umožňují vidět barvy v jejich pravém a čistém podání.

V případě, že vám do ateliéru svítí nežádoucí světlo z některých částí místnosti, mějte na paměti i správné zastínění. V tom vám pomůžou rolety nebo žaluzie na míru.

Pokud jde o umístění a typ světel, nastavitelné stojací lampy, které lze snadno přesouvat a měnit směr světla, jsou velmi praktické. Pro rovnoměrné rozložení světla může být také užitečné zahrnout závěsné lampy nebo LED pásky kolem pracovního prostoru.

TIP: Správné osvětlení v ateliéru je zásadní. Je to jeden z hlavních pilířů, na kterých stojí kvalita vaší práce a vaše celková produktivita.

Uspořádejte a inspirujte svůj prostor

Když se řekne ateliér, neměl by být jen místem pro vaše nástroje a materiály, ale také místem, které vás inspiruje a motivuje k tvoření. Jak tedy vytvoříte takový prostor? Klíčem je kombinace dobře organizovaného uskladnění a osobní inspirace.

Začněte s tím, co vlastníte. Všechny vaše nástroje, materiály a vybavení potřebují své místo. Použití správných úložných řešení může znamenat rozdíl mezi chaotickým a produktivním pracovním prostorem. Police jsou ideální pro knihy, obrazy a větší materiály. Kontejnery mohou udržet menší předměty pohromadě a zorganizované. Háčky jsou skvělé pro visící nástroje nebo štětce, které potřebujete mít po ruce. Pokud chcete váš prostor dotáhnout do dokonalosti, můžete samozřejmě zvolit i nábytek na míru, což se sice dražší záležitost, ale určitě se pak bude v místnosti na míru cítit lépe a to nepočítám životnost teakového nábytku. Pokud bychom mohli doporučit a vy chtěli zkusit tyto služby jninterier.cz je místo, které musíte navštívit. (Mimo to tak mají i krásné inspirace nábytku).

Dále se zaměřte na pracovní plochu. Bez ohledu na to, co tvoříte, ať už je to malba, sochařství nebo fotografie, potřebujete dostatek prostoru k práci. Zvažte následující seznamy:

Požadavky na pracovní plochu podle aktivity:

  1. Malba: Stojan, paleta, místo pro farby a ředidla.
  2. Sochařství: Otočný podstavec, nástroje, místo pro modelovací hmotu.
  3. Fotografie: Místo pro stativ, pozadí, osvětlení.

Základní náčiní pro organizaci:

  1. Malba: Kontejnery pro štětce, palety a barvy.
  2. Sochařství: Skladovací boxy pro nástroje a materiály.
  3. Fotografie: Skříňky nebo kontejnery pro objektivy a příslušenství.

Až budete mít svůj prostor řádně uspořádán, začněte ho oživovat. Zavěste své oblíbené umění nebo fotografie na stěny. Tyto obrázky vás nejen inspirují, ale také definují atmosféru vašeho ateliéru. Rostliny také mohou dodat prostoru život a čerstvý vzduch, což může pomoci při udržení vašeho mysli čerstvé a ostražité během dlouhých hodin práce.

Při vytváření svého ateliéru mějte na paměti, že by měl být odrazem vašeho jedinečného stylu a osobnosti. Kombinace funkčnosti a inspirace vám pomůže vytvořit prostředí, ve kterém budete chtít trávit čas a tvořit něco úžasného.

Přizpůsobte si prostor podle svých potřeb

Každý umělec je jedinečný, a proto je důležité, aby váš ateliér odrážel vaše individuální potřeby a zvyklosti. Pro někoho může být klíčovým faktorem ticho, které je nezbytné pro koncentraci a ponoření se do tvorby. Pokud patříte mezi ty, kteří potřebují absolutní klid, možná byste měli zvážit investici do zvukové izolace. Moderní materiály mohou účinně tlumit hluk z vnějšího prostředí, čímž vám poskytnou klidný prostor pro práci. Alternativou může být také použití kvalitních sluchátek s potlačením hluku, která vás izolují od rušivých zvuků okolí.

Pokud vaše práce zahrnuje manipulaci s chemikáliemi, prachem nebo jinými materiály, které mohou ovlivnit kvalitu vzduchu, je důležité myslet na větrání. Řádné větrání může zajistit, že vaše pracovní prostředí zůstane čisté a bezpečné. Větrací systémy nejenže odvádějí nežádoucí výpary, ale také přivádějí čerstvý vzduch, což může být stimulující pro vaši kreativitu.

 

Udělejte si pohodlí

Vytvoření pohodlného pracovního prostředí je stejně důležité jako jeho funkčnost. Trávíte v ateliéru hodně času, takže byste měli dbát na své tělesné pohodlí. Investice do kvalitní židle a ergonomicky navrženého pracovního stolu může mít obrovský dopad na vaše záda a celkovou pohodu. Je důležité mít postavení, které vám umožní dlouhé hodiny práce bez bolesti nebo nepohodlí.

Kromě toho byste měli zvážit vytvoření malého relaxačního koutku ve vašem ateliéru. Může to být jednoduché křeslo s oblíbenou knihou nebo malá pohovka, kde si můžete odpočinout a načerpat novou energii. Přestávky jsou důležité a mít místo, kde si můžete dát pauzu a relaxovat, může být skvělým způsobem, jak obnovit svou kreativní energii.

Vytvořit si vlastní ateliér je vzrušující, ale může to být také finančně náročné, pokud neplánujete správně. Pro lepší představu o nákladech na vytvoření ateliéru, pojďme rozložit odhadované náklady na základě výše uvedených bodů:

Tabulka odhadovaných nákladů:

Položka

Popis

Odhadovaná cena (CZK)

Pronájem ateliéru

Cena za měsíc (malý prostor) 

5,000 - 15,000

Sdílený ateliér

Cena za měsíc

2,000 - 7,000

Osvětlení

Nastavitelná stojací lampa

1,000 - 3,000

LED pásky

Cena za metr

100 - 500

Závěsná lampa

500 - 2,000

Uspořádání a inspirace

Police

Cena za kus

500 - 2,500

Kontejnery pro úložiště

Cena za kus

100 - 1,000

Háčky

Cena za sadu

50 - 300

Rostliny

Cena za kus

100 - 1,000

Umění a fotografie

Pro dekoraci

300 - 5,000

Přizpůsobení prostoru

Zvuková izolace

Cena za metr čtvereční

500 - 2,000

Sluchátka s potlačením hluku

1,000 - 10,000

Větrací systém

2,000 - 10,000

Pohodlí

Kvalitní židle

2,000 - 10,000

Ergonomický pracovní stůl

2,500 - 15,000

Relaxační křeslo nebo pohovka

2,000 - 20,000

Celkové náklady

19,050 - 119,300

Výše uvedené ceny jsou odhadované a mohou se lišit v závislosti na vašem místě a specifických potřebách. Důležité je mít pevný rozpočet a plánovat předem, aby jste vytvořili ateliér, který vám bude vyhovovat, aniž byste překročili svůj finanční limit.

Pokud uvažujete o zřízení vlastního ateliéru a potřebujete na to finanční prostředky, můžete zvážit půjčku od Raiffeisenbank. Tato banka nabízí velmi výhodné podmínky, jak je uvedeno například na webu epujcka.cz, kde se srovnávají různé půjčky na trhu.

Pokud byste si chtěli půjčit částku 119,300 Kč od Raiffeisenbank s úrokem 3.49% a s dobou splácení 96 měsíců (což je 8 let), jak by to vypadalo s měsíčními splátkami?

Výpočet měsíční splátky se opírá o anuitní metodu. Anuitní splátka zahrnuje jak část původního dluhu, tak úrok z půjčené částky. Tato metoda zajišťuje, že každou splátkou se snižuje jak hlavní dluh, tak částka úroku.

V našem případě, s úrokem 3.49% a částkou 119,300 Kč na 96 měsíců, by měsíční splátka byla přibližně 1,426.05 Kč.