Fotografování a cestování – oblíbené koníčky i možné zdroje příjmu

Baví vás cestovat a objevovat nová místa? Rádi fotíte? Pak můžete tyto dva koníčky hravě skloubit dohromady. Navíc si díky nim můžete přivydělat. Pokud chcete vědět jak, čtěte dál.

Dozvíte se tu:

  • Bez čeho se neobejdete (nezbytné vybavení na cesty a výbava na focení),
  • kde sdílet fotky a zážitky z cest,
  • jak si díky focení přivydělat.

Bez čeho se neobejdete

Každá sranda něco stojí. Asi vás nepřekvapí, že právě fotografování a cestování nejsou právě levné koníčky. Záleží ale jen na vás a vašich představách – můžete fotit na mobil a cestovat nízkonákladově. Takový způsob vás pravděpodobně nezruinuje.

Bez čeho se na cestách opravdu neobejdete? Kromě pasu a pojištění by vám neměla chybět ani základní znalost angličtiny. Dobrou zprávou je, že angličtinu můžete studovat online odkudkoliv na světě. Během cestování pak rovnou můžete procvičit nově nabyté znalosti.

Výbava na focení     

Existuje několik variant, ze kterých si můžete vybrat. Pokud vás baví fotit jen tak pro zábavu, stačí vám mobil s lepším foťákem. Výhodou je, že v mobilu můžete fotky upravit a sdílet na sociální sítě. Pokud však nejste známý influencer, pravděpodobně si focením na mobil nevyděláte.

Kompakt – zlatá střední cesta

V případě, že chcete svou tvorbu posunout na vyšší úroveň, budete potřebovat kvalitní fotoaparát. První možností jsou tzv. kompakty, dříve byly velice oblíbené, dnes ale jejich popularita klesá. Je to způsobeno tím, že dražší mobily mají někdy lepší foťák než právě kompakty. Na druhou stranu jsou tyto foťáky lehké a skladné, což na cestách jistě oceníte.

V současné době existují luxusnější verze kompaktů, které se svou kvalitou příliš neliší od zrcadlovek. Oproti nim jsou ale daleko menší, lehčí a snáze ovladatelné.

Zrcadlovka – vyšší dívčí

Nejkvalitnější fotky vyfotíte na zrcadlovku, při cestování vám možná bude vadit vysoká hmotnost přístroje. Dalším negativem je, že zrcadlovka většinou vyžaduje další příslušenství (objektivy, tripody, atd.), což opět zabírá místo v kufru.

Pokud se na cestách rádi potápíte a chcete si své zážitky zdokumentovat, tak popřemýšlejte o vodotěsném fotoaparátu.

Kde sdílet fotky z cest

Máte spoustu krásných fotek ze všech koutů svět? Chcete se o ně podělit s širším publikem? Právě k tomu se skvěle hodí sociální sítě.

Nejvhodnější k tomuto účelu je vizuálně zaměřený Instagram. Hledí se tu především na pěkné fotky a narazíte tu na mladší publikum. Do popisku fotky můžete popsat své zážitky z cest a ve stories pak ukázat realitu každodenního života. Počítat ale musíte s tím, že Instagram je velice konkurenční platforma. Výhodou ale je, že nepotřebujete špičkovou techniku, abyste prorazili.

Další možností je pak Facebook. Můžete si zde vytvořit vlastní stránku, kde budete sdílet fotky a krátké příběhy z cest. V České republice je Facebook nejpoužívanější sociální sítí a můžete tu oslovit téměř všechny věkové kategorie. 

TIP: Pokud chcete začít s fotografováním, můžete pro začátky využít i vaši běžnou dovolenou v Chorvatsku, kde se nachází mnoho fotogenických míst. Z fotek budete určitě nadšení.

Pokud se chcete posunout na profesionálnější úroveň, zvažte založení vlastních webových stránek. Tvorba webovek je časově náročnější, výhodou ale je, že na web můžete nahrát fotky ve vysoké kvalitě (na rozdíl od sociálních sítí). Navíc tu platí „váš web = vaše pravidla“ - nemusíte se tak obávat, že vám někdo bezdůvodně smaže účet. Na blogu se můžete podrobně rozepsat o svých cestovatelských zážitcích, nejste totiž limitováni počtem znaků. 

Jak si díky focení přivydělat

Pro zajímavost přikládáme několik nápadů, jak fotky zpeněžit. Pokud těchto možností chcete využít, musíte disponovat kvalitními a originálními fotografiemi.

Prodej fotek přes fotobanky

Jak to funguje? Na sever nahrajete svou fotografii a za každý prodej této fotky obdržíte 0,1 – 10 dolarů. Mezi známé fotobanky patří například Unsplah, Piaxabay, Pexels nebo Shutterstock.

Fotoreportáže

Fotoreportáže jsou ideálním způsobem, jak skloubit cestování, focení a vydělávání peněz. Zkuste oslovit české (nebo i světové) cestovatelské magazíny – tištěné i ty elektronické. Většinou médií upřednostňuje komplexní články, které obsahují přínosný text a zajímavé fotografie. Pokud umíte dobře psát, budete mít oproti konkurenci výhodu.

Prodej fotek soukromníkům  

Fotografie také můžete prodávat jednotlivým podnikům nebo nejrůznějším projektům. Vaše díla se tak mohou objevit na stěně oblíbené restaurace, nebo v propagačních materiálech cestovních kanceláří.

Nejpovedenější fotografie se můžete zvěčnit také vy sami. Podívejte se na naši rozsáhlou nabídku fotoalb a fotorámečků.

 

Zaujal vás článek? Dále si přečtěte jak vybrat dárek pro třídní učitelku na rozloučenou, jak zabalit dárky nebo jak složit peníze jako dárek.