7 tipů na focení v přírodě

Naše příroda je nádherná! Mám pocit, že v poslední době to zjišťuje čím dál víc lidí. Vyrazit ven. Něco zažít. Udělat si hezkou fotku. V Česku máme mnoho nádherných míst: Šumava, České Švýcarsko nebo jedno z 26 CHKO. Každý z nás má nějaké zajímavé místo na dosah.

A z každého výletu ven si samozřejmě člověk chce odnést i hezkou vzpomínku. Třeba fotku, protože ty na Instagramu nebo ve fotorámečku nevyblednou.

Připravili jsme pro vás proto 7 základních tipů na focení v přírodě:

1. Fotky v pravé poledne ne

Kolem poledne zpravidla Slunce intenzivně svítí přímo nad námi. Pro fotografy je to to nejméně zajímavé světlo, je ostré a bez atmosféry. Známý fotograf Jan Šibík doporučuje spíše čas, kdy Slunce vychází nebo zapadá. V přírodě brzké ráno a pozdní večery kreslí ty nejzajímavější scenérie.

2. Načasování

Znáte Pravčickou bránu? Ano! S vámi ji zná asi tak milion dalších lidí. V létě mezi 10:00 a 16:00 u ní bude hlava na hlavě. Upocení turisté a špatné světlo. Bude téměř nemožné udělat si krásnou fotku. Zkuste se sem ale vydat v zimě při západu Slunce. Budete mít větší zážitek a lepší fotky. A taky snáze dodržíte pravidlo číslo 1.

3. Detaily a makro

Příroda je jako stvořená pro makro fotografie. Většina lidí si to moc neuvědomuje, ale pod vší tou krásou se nachází ještě další level, který je úplně stejně krásný. Nezapomínejte na makro fotografie! Detail hmyzu nebo oroseného mechu je nádherný. Dobré makro dnes vytvoří i foťáky v mobilních telefonech.

4. Sledujte počasí

Během focení přírody hraje obrovskou roli počasí. Příroda se v něm neuvěřitelně zrcadlí. Projděte si předpověď počasí. Většinou je lepší slunečné počasí, ale zase ne úplně s oblohou bez mráčků (vhodná je mírná oblačnost).

5. Nízká clona

Na focení přírody se obzvláště hodí nízká clona. Měkké světlo dodá fotce úžasnou atmosféru. Pokud fotíte na kompakt, vystačíte si s režimem Portrét nebo Makro.

6. Pozor na digitální fotografie

Digitální fotografie má jeden obrovský nešvar. Můžete pořídit nekonečně fotek. Svádí to k tomu prostě cvakat - cokoliv a moc nad tím nepřemýšlet. Člověk se utěšuje myšlenkou, že to později protřídí a nechá si to nejlepší. Většinu lidí, co znám, už to ale pak nedokáže. Digitální fotografie nás všechny nutí sklouzávat ke kvantitě.

Uvědomte si to. Zkuste fotit méně. Více přemýšlet o kompozici i nastavení vašeho fotoaparátu. A co vyfotíte protřiďte hned! Tato filosofie zaručeně vede ke kvalitnějším fotkám.

7. Protisvětlo

Fotky osob v přírodě foťte zásadně po světlu. Vytvořit hezkou fotku v protisvětlu je extrémně obtížné a tento způsob focení se hodí spíše pro umělecké fotografie než rodinné momentky. Na protisvětle se hodně pozná i kvalita fotoaparátů a jak s ním umíte zacházet.

Závěrečný tip

Věříme, že vám některé z našich tipů přišly vhod. Že třeba i trochu díky nim jste dostali chuť si rezervovat nějaký krásný hotel a vydat se do přírody. Určitě neváhejte ani chvilku, lepší rozhodnutí udělat nemůžete!

Focení v přírodě není žádná věda, hlavně ať se vaše fotoalbum plní snímky, které se líbí vám.

 

Zaujal vás článek? Přečtěte si také naše další články o tom, jak složit peníze jako dárek nebo třeba jak vybrat dárek pro třídní učitelku na rozloučenou