Jak na focení miminek

Fotografie jsou jedním ze způsobů, jak si co nejlépe uchovat vzpomínky, které nám jsou vzácné. Ještě větší význam mají tehdy, jedná-li se o fotky našich dětí. Můžeme tak zaznamenat, jak rostou, už od prvních okamžiků až do doby, kdy nám vyletí z hnízda. Fotoalbum se pak stane rodinným bohatstvím, které bude předáváno z generace na generaci. Kde ale začít? Vyfoťte dítě už jako novorozené miminko.

Kdy děťátko fotit?

Nejlepší fotografie vznikají mezi sedmým a čtrnáctým dnem života. V té době totiž miminko ještě hodně spinká a jen tak něco jej neprobudí. Vy tak budete mít dostatek prostoru, dát si na fotkách opravdu záležet. Dalším plusem dozajista shledáte to, že je ještě tvárné, a navíc se přirozeně choulí do poloh, ve kterých bylo zvyklé existovat v bříšku, a to má své kouzlo. První týden spíše vynechte. Děťátko bývá otlačené, opupínkované či namodralé. To by na fotkách nevypadalo příliš hezky. V prvním týdnu se tedy raději s potomkem pořádně sžijte. Budete si potom při manipulaci s ním mnohem jistější, což je důležité.

Bezpečnost především

Bezpečnost by měla být vždy na prvním místě. Při „aranžování“ buďte vždy opatrní a zacházejte s miminkem velmi jemně a něžně. Nejlepší bude mít po ruce ještě jednoho člověka, který bude na dítě zblízka dohlížet, zatímco vy budete fotografovat. Nesnažte se za každou cenu dosáhnout polohy, kterou jste viděli někde na internetu. Fotky profesionálních fotografů totiž bývají často upraveny a miminko tak původně nemuselo být v pozici, kterou ve výsledku vidíte.

Co budete potřebovat?

První je potřeba se rozhodnout, jak chcete, aby celá fotografie vypadala a v jakém duchu se má nést. Můžete volit spíše něco něžného, anebo zábavného. Záleží jen na vás. Fantazii se meze nekladou. Pokud jste minimalisté, bude vám stačit jen košík nebo deka, popřípadě čelenka či čepička. Ti odvázanější mohou děťátko stylizovat do role fotbalisty, kuchaře, nebo například nějakého zvířátka. Potřebovat tedy budete rekvizity. Dále je zde otázka, zda fotit nahé, nebo vybrat nějaké roztomilé oblečení pro miminka. To, jakou cestu zvolíte, záleží to na vašich osobních preferencích.

Před focením

Předtím než se do fotografování pustíte, dostatečně v místnosti zatopte. Pokud totiž dítě bude nahé, nebo je v lehkém oblečku, hrozí, že mu bude zima. To může být z důvodu toho, že ještě nemá vytvořený termoregulační systém, problém. Předejdete tak nežádoucímu nachlazení.

Vyberte vhodné místo, na kterém připravíte všechny rekvizity. Prostor by měl být blízko oknu, ale ne na přímém slunci. Ideální je měkké, ale zároveň dostatečně silné osvětlení.

Miminko budete fotit spící. Výraz tak působí přirozeněji a uvolněněji. Předtím než budete uspávat, mělo by být nakrmené a přebalené. Také jej svlečte, nebo oblečte do připraveného „kostýmu“ a zabalte do teplé přikrývky. Jakmile dítě usne, opatrně jej přeneste na předem připravené místo. Položte jej tak, aby mu světlo dopadalo buď z boku nebo shora na hlavičku.

Nastavení fotoaparátu

K focení použijte nejlépe fotoaparát, ze kterého budou fotky kvalitnější. Pokud tuto možnost nemáte, dostačující bude i mobilní telefon. Jestli to váš přístroj nabízí zvolte režim „Portrét“. Při focení miminek nepoužívejte blesk, který by jej mohl zbytečně vyrušit, a spoléhejte na denní světlo, které vytvoří ten nejlepší možný efekt. Zvolte proto pro focení slunečný den, aby fotky byly co nejpovedenější.

K vyvolání fotografií miminka můžete využít také naši službu vyvolání fotek.

 

Zaujal vás článek? Podívejte se také na naše další články o tom, jak vyrobit dárek na poslední chvíli nebo například jak složit peníze jako dárek.