Jak vybrat ten nejlepší fotoaparát

Otázka „jaký fotoaparát si mám koupit?“ se často opakuje jak u lidí fotících do rodinného fotoalba, tak i u těch, kteří si chtějí zarámovat a pověsit na zeď vlastní umělecký snímek. Pojďte se podívat, podle čeho se rozhodnout, aby fotoaparát co nejlépe odpovídal vašim představám.

camera-514992_1920

Typ fotoaparátu je základ

Mnoho začínajících fotografů má tendenci porovnávat mezi sebou různé značky a modely. Pro běžné uživatele však není nejdůležitější, jestli si vyberou fotoaparát Nikon, Canon, Fuji nebo Sony, popřípadě fotomobil od Samsungu, Applu či jiné značky. V praxi není ani podstatné, zda vaše zařízení bude mít o několik megapixelů více nebo méně. Prvním krokem by mělo být vždy rozhodnutí, jaký typ foťáku potřebujete. Ujasněte si, zda jste ochotni se tahat s rozměrným a poměrně těžkým vybavení, zda požadujete profesionální úroveň snímků, kolik času jste ochotni trávit s úpravou fotek a také, jak důležitý je pro vás vzhled vašeho zařízení.

Zodpovězení na tyto otázky vás mnohem lépe navede k tomu, po jakém foťáku se máte poohlížet a pomůže vám výrazně zúžit a tím i usnadnit výběr. Při rozhodování se mezi konkrétními modely jsou skvělým pomocníkem odborné recenze, které vám odhalí silné a slabé stránky daných výrobků. Příkladem je srovnání nejlepších fotoaparátů dle Testado.cz, kde najdete zboží rozdělené na konkrétní typy jako zrcadlovky, bezzrcadlovky, kompakty či fotomobily a můžete si rovnou vybírat z vaší cílové skupiny. Ale teď už se pojďte podívat, jaké provedení foťáku bude nejvhodnější právě pro vás.

Zrcadlovky a bezzrcadlovky = nejlepší obrazová kvalita

Pro všechny fotografy, jejichž cílem je především perfektní kvalita snímků a maximální svoboda nastavit si přistroj podle vlastních představ, bude nejlepší volbou zrcadlovka nebo bezzrcadlovka s výměnným objektivem. Přehazování čoček vám dává možnost volby ohniskové vzdálenosti, tedy snímání vzdálených věcí nebo naopak pořizování širokoúhlých záběrů. S více objektivy specializovanými pro konkrétní situace od makra, přes portrét, až po krajinu, získáte v každé situaci bezchybný obrazový výstup.

Při nákupu se připravte na to, že za fotoaparát s vysokou kvalitou snímků zaplatíte větší částku; a to nejen za samotné zrcadlovky a bezzrcadlovky, ale i za objektivy, popřípadě další příslušenství. Tyto fotoaparáty mají vyšší váhu. Pokud si budete chtít na výlet vzít celou svoji výbavu, může se stát, že ponesete i několik kilogramů. Také je dobré vědět, že fotografie z většiny zrcadlových a bezzrcadlových fotoaparátů jsou určené k dalšímu zpracování v grafických programech. V porovnání například s chytrými telefony získáte čistý výstup, který vytvořila optika, nikoliv již softwarem doladěný snímek - tuto práci si pak provedete sami a dle vlastních představ.

Kompakty = kompromis kvality a velikosti

Základní a levné kompaktní fotoaparáty bez výměnného objektivu byly dříve velice populární. Dnes však postupně ztrácejí na oblibě kvůli silné konkurenci mobilních telefonů, jež dokáží mnohdy dosáhnout stejně slušného, ne-li lepšího, výsledku.

Pokud však hledáte kompromis mezi skladností a špičkovým výstupem zrcadlovek a bezzrcadlovek, mohl by vás pokročilý kompakt oslovit. Kvalitní kapesní foťáky dosahují stejné kvality obrazu jako modely s výměnným objektivem. Neliší se ani svou cenou a nutností upravovat výsledné snímky v grafických programech. Nejspíše s nimi ale budete omezeni ohniskovou vzdáleností - kvůli zachování dobré kvality fotek obvykle nenabízejí extrémní rozsah zoomu, jenž by degradoval obraz. Za tuto nevýhodu však získáte zařízení s výrazně menšími rozměry, které nebrání tomu, abyste nosili fotoaparát stále v kapse.

Fotomobil = vždy při ruce

V dnešní době lze některé pokročilé telefony považovat za rovnocenného konkurenta fotoaparátů. Jejich snímač je sice menší, kvalita fotografií při zvětšení nedosahuje úrovně profesionální zrcadlovek, avšak pro pořizování rodinných momentek či fotek na dovolené poslouží velice dobře. Při prezentaci obrázků na internetu nebo tisknutí na menší formát mnohdy ani nepoznáte rozdíl.

Hlavní velkou výhodou fotomobilů je, že jsou vždy při ruce. Díky skladné velikosti a nízké váze není problém si je brát i na mnohakilometrový výlet. Pokud chcete snímky vyfotit a rovnou sdílet, či pokud neumíte zacházet s grafickými programy, určitě se vám bude líbit, že mobilní telefony fotky rovnou zpracovávají a softwarově upravují. Navíc i snímky z mobilů si můžete dále graficky vylepšit, byť v menší míře.

Další možnosti

Samozřejmě na trhu existují i další typy fotoaparátů. Retro nadšence s dostatkem trpělivosti by mohly zaujmout analogové fotoaparáty. Na základě filmu pracují také Instax nebo Polaroid přístroje, které vám snímek ihned vytisknou. Pokud je
potřebujete jen na jednu akci, je možné si pouze Instax zapůjčit. Plánujete-li fotografovat častěji při potápění, mohly by vás zase oslovit vodotěsné foťáky.

 

Jestliže vás článek zaujal, přečtěte si dále jak vyrobit dárek na poslední chvíli, jak zabalit dárky nebo jak vybrat dárek pro třídní učitelku na rozloučenou.