Jak vybrat správné fotoalbum

Již od počátku fotografie se lidé zabývali otázkou kam s nimi. Kam se snímky, které zachytily a zpracovali na fotografický materiál. Ať se jednalo o dokumentaci historických událostí, sportovních či společenských akcí, fotodokumentaci přeměny měst nebo zachycení vzácných rodinných chvilek. Fotoalbum je vlastně sbírka fotografií nebo fotografický archiv. Dnes v závalu digitálních snímků v mobilech a tabletech se podceňuje význam tištěných fotografií v domácích knihovnách.

Dříve byla fotoalba chloubou každé rodiny. I z hořících domů se v minulosti zachraňovali děti, domácí zvířata a svatební fotoalba. Při rodinných setkáních si lidé prohlíželi fotografie svých předků a usmívali se nad tím, jak vypadal jejich pradědeček či prababička a jak baculaté miminko byl jejich tatínek.

Proto i my věnujeme velkou pozornost jejich výběru a rozšiřujeme škálu nabízených fotoalb. Snažíme se aby si každý zákazník, který se rozhodne věnovat své úsilí založení nového fotoalba byl spokojený jak s cenou, kvalitou i designem. Dnes si můžete vybrat podle velikosti, kvality zpracování a požadované funkčnosti.

Proto si vždy představte kam album umístíte. Jestli má mít album moderní tematický nebo klasický vzhled. Kolik práce bude věnovat umístění fotografií. Pokud budete chtít do alb vpisovat poznámky nebo kreslit jako do starých památníků a vytvořit tak rodinou kroniku, vkládat fotografie pod slídu a chránit tak fotografie před poškozením nebo jen zašoupat velké množství fotografií do levnějších alb ,,zásobníků,,

Základní rozdělení fotoalb:

CENA

obvykle je odvozena od kvality fotoalba nebo výrobce a určitě nezruinuje vaši peněženku.

Vazba 

Lepená:  Listy nejsou mezi sebou nijak spojeny. Hrany jednotlivých listů drží  pouze lepidlo kterým je zalit hřbet fotoalba. Při plném rozevření může list vypadnout
Šitá: Jedná se klasickou šitou knižní vazbu. Listy jsou v bloku nejen slepeny, ale také prošité nití. Jedná se o nejpevnější vazbu, která umožňuje pohodlné a plné rozevření fotoalba. 

Kroužková vazba: listy fotoalba jsou naperforované a spojené kovovou nebo plastovou spirálou. V některých případech jsou listy i spirálová vazba vlepeny do desek, někdy je spirála venkovní.

Ring systém: stránky fotoalba jsou proděravěné a listy drží mechanismus stejný jako u klasického šanonu. Do tohoto fotoalba můžete vložit další stránky, eurofolie nebo jiné kapsy. Listy lze snadno přehazovat nebo je na chvíli vyndat.

Šroubová vazba: listy jsou spojeny šrouby, které lze po vložení dalších stran nastavit.

 

Způsob lepení fotografií:

Zasunovací fotoalbum: nejrychlejší vkládání fotografií bez starostí. Fotografie pouze vložíte do plastových kapes. Žádné lepení.

Klasické papírové stránky: fotografie musíte vlepit pomocí fotolepidla, fotorůžků nebo podlepek

Samolepicí fotoalbum: na podkladové stránce je aplikovaná samolepicí vrstva, která je krytá celofánovým listem. Po odtažení horního celofánového listu umístíte fotografie nebo jiné obrázky a ten pak znovu přetáhneme přes fotografie tím se přilepí k podkladové stránce. Fotografie můžete i po delší době odlepit a umístit jinak.

 

Design:

Klasické fotoalbum: jsou velmi podobné knihám

Svatební fotoalbum: alba se svatebními motivy. Bílá nebo krémová fotoalba s jemnými aplikacemi. 

Dětské fotoalbum: s dětskými motivy

Dovolenkové fotoalbum: fotoalba s motivem moře, hor, měst

Květinové fotoalbum: s motivem květin

 

Povrchová úprava: 

Laminovaný papír: levný, není náročný na údržbu, lze ho omýt

Koženka: odolný nenáročný na údržbu

Semiš: náročný na údržbu, je potřeba opatrné zacházení. 

 

Před nákupem fotoalba se zamyslete nad jeho velikostí, počtem fotografií, které chcete do fotoalba umístit, pracností aplikace fotografií do fotoalba. Je dobré si představit, jestli budete potřeb snímky vyndavat, přehazovat nebo vyndavat celé stránky. Důležitým aspektem je také cena. Jestli si přejete více levných albumů nebo méně exkluzivních s vysokou kvalitou.

 

Líbil se vám článek? Dále si můžete přečíst, jak zabalit dárek, jak složit peníze jako dárek nebo jak vyrobit dárek na poslední chvíli.