Jak si vybavit interiér?

Zařizování domácnosti není žádná věda. Stačí se držet několika zásad, které dokážou z jakéhokoli příbytku vykouzlit skutečně příjemné, stylové místo k životu. Samozřejmě dejte prostor i své fantazii, to rozhodně není zakázáno. Čemu se však vyvarujte, tak kombinaci jednotlivých stylů bydlení, kvůli čemuž by váš domov mohl na první pohled vypadat jako jeden velký kýč. 

Pozornost upněte na kvalitu, nikoliv na kvantitu

Vzpomínáte si na prázdniny strávené u babičky na chalupě? Určitě si také kromě zážitků vybavujete interiér, který byl možná až přeplněný. Babičky zkrátka mají od pradávna tendenci vlastnit hromadu věcí a taky se je nebojí vystavit. Nezáleží na tom, že je to obrovské množství nekvalitních doplňků a že rez je to, co kovovým svícnům dominuje. 

V současné době se však pozornost klade spíše na kvalitu než na kvantitu. Na to myslete i při zařizování vašeho příbytku. Tento trend se převzal ze zásad minimalistického bydlení. Šetřete s bytovými doplňky, nemusíte nutně zaplnit každou polici v obývacím pokoji k prasknutí. Naopak - platí, že méně je více. 

Kvalitu upřednostňujte jak při koupi bytových doplňků, tak při výběru samotného nábytku. Červená sedací souprava by zkrátka měla nějakou tu chvíli vydržet, nemyslíte? I když jsou kvalitní kusy nábytku mnohdy dražší, než byste čekali, pomocnou ruku podávají nejlepší nebankovní půjčky, z nichž mnohé poskytují úvěr prakticky ihned a na ruku. 

Pozor na barvy

Nejvíce se chybuje při výběru barev. Někoho klasická bílá nudí, což je zcela v pořádku. Je však třeba si uvědomit, že bílé stěny lze doplnit prakticky jakýmkoliv jiným odstínem, který by nesla sedací souprava nebo bytový textil. Při malování nebo nakupování potřebného vybavení také pamatujte na to, že barvy přímo ovlivňují naši náladu. Zatímco červená v nás budí agresi, zelená je barvou optimistickou. 

Pokud bychom měli zmínit aktuální trendy, zmíníme zemité odstíny. Právě ty se dostávají do popředí, a to pravděpodobně proto, že se středem pozornosti stává ekologie a ochrana životního prostředí. V domácnosti si tak své místo nachází jak hnědá barva, tak tmavě zelené tóny nebo béžová, která díky své neutralitě a jemnosti nahrazuje zmiňovanou tradiční bílou. 

Čistota na prvním místě

Žádný člověk se nechce po náročném dni v zaměstnání vrátit na místo, které působí jako jeden velký zmatek. I když je každá věc na svém místě, nikdo se necítí dobře tam, kde to vypadá jako jeden velký nepořádek. Proto se už z počátku snažte o jedno - a sice o zachování maximální čistoty, a to jak té pocitové, tak té vizuální. 

Pokud zachováte při zařizování interiéru zmiňovanou čistotu, budete se v domácnosti cítit opravdu příjemně. Je však třeba konstatovat, že zejména její vizuální stránku je zapotřebí zachovávat. Nenechávejte proto nádobí odkapávat příliš dlouho, stejně tak na kuchyňské lince zmuchlané utěrky nemají své místo.

Okna plná závěsů a záclon

Po příchodu domů se vám interiér stále nejeví jako útulné místo k životu? Na vině bývají bohužel okna, respektive chybějící závěsy a záclony. Bytový textil obecně vdechne každému interiéru jakousi osobitost, kterou ke spokojenému žití potřebujete. 

Při výběru ideálních závěsů volte takové, které příliš neprosvítají. Délkově by měly být od stropu až k zemi. Záclony mohou být různých provedení - dnes jsou však moderní takové, které délkově naprosto odpovídají závěsům a které jsou bez zbytečných vzorů. 

V souvislosti s bytovým textilem je zapotřebí zmínit také plédy a deky, které jsou navíc velmi praktické a s radostí po nich sáhneme v okamžiku, kdy nám při sledování oblíbeného seriálu začne být chladno.

Přečtěte si také další články o tom, jak složit peníze jako dárek, jak vyrobit dárek na poslední chvíli nebo jak zabalit dárky.