Přání k narozeninám - originální tipy a inspirace

Narozeniny jsou ten jeden výjimečný den v roce patřící jen a jen naší blízké osobě. Chceme ho s ní strávit a také jí vyjádřit, jak moc nám na ní záleží. Dárek není vše a vřelá slova zvěčněná na pěkném přáníčku umí krásně zahřát u srdce. Nevíte však jaká zvolit a s klasickou frází “všechno nejlepší a hodně štěstí a zdraví” se spokojit nechcete? 

Na první pohled jednoduchý úkol se může změnit ve složité namáhání hlavy, a proto vám přinášíme spoustu tipů na to nejlepší narozeninové přání. Než se však pustíte do čtení, podívejte se na naši nabídku originálních tištěných přáníček k narozeninám, ve kterém se bude psané přání krásně vyjímat.

Jak přání k narozeninám vytvořit

V první řadě si musíte rozmyslet, jestli zvolíte formální nebo přátelštější slova. Je to váš nadřízený? V tom případě bude lepší se držet spíše při zemi. Nebo dlouholetý přítel? Pak by byla škoda neupustit uzdu své fantazie. Vždy je ale hezké dodat přáníčku něco osobitého, něco co bude přímo od vás a bude se týkat například nějakého vašeho společného zážitku.

Pokud máte čas a jste zruční, osobně vyrobená karta vždy posune přáníčko na vyšší úroveň. Motivů je nespočet a inspiraci můžete najít nejenom v prostém vyhledávači Google obrázků, ale například také na Pinterestu. Kdo nezná, jedná se o vyhledávač specializovaný právě na obrázky, které si navíc můžete uložit, třídit na své “nástěnky” a kdykoliv se k nim vrátit. Kreativním nápadem můžete vytvořit motiv, do kterého bude stačit dopsat pár krátkých slov, nebo naopak dostat plochu na připomenutí nějakého úžasného společného momentu. 

Další přidaný rozměr přání dodá fotografie. Zkuste zapátrat ve vašem mobilu a koukněte klidně někam opravdu hluboko. Může se tam skrývat zapomenutá, ale přitom krásná fotografie - o to více ale příjemně překvapí. Existuje mnoho šablon pro fotopřání. Pokud se vám nechce přímo do specializované prodejny, v dnešní době naleznete samoobslužné tiskárny ve větších drogeriích. Tam jsou tyto šablony taktéž k dispozici. Cena bude přívětivá, nicméně se připravte, že kvalita takto na místě vytisknutých fotek bude nižší, než z prodejny. Další možností je využít online služby pro tisk fotek, kde soubory nahrajete, zvolíte z mnoha formátů a šablon a výsledný produkt vám buď přijde poštou, nebo si je vyzvednete.

Jak na formální přání?

U přání třeba pro vaše nadřízené nebo spolupracovníky je potřeba dodržet určité meze zdvořilosti, pokud vaše pracovní vztahy nejsou na úrovni přátelských. Znamená to, že bude lepší vynechat vtipy, které se jim nemusí zdát vtipné, nebo příliš výrazná přáníčka. Ta by seděla k někomu, s kým máte spíše bližší vztah. Volte proto umírněnější motivy. Můžete se však nechat inspirovat vaší prací, nebo zmínit vlastnost, které si na nich při vaší spolupráci vážíte. 

  • Jsem rád/a, že můžu sdílet kancelář s někým tak skvělým, jako jste Vy! Všechno nejlepší k narozeninám!
  • Přeji krásné a klidné narozeniny (a prázdný inbox)!
  • Díky za všechno, co pro tým děláš, jsi pro nás inspirací. Doufám, že si užiješ svoje narozeniny.
  • Díky za to, jak skvělý/á šéf/ka jste! Krásné narozeniny a všechno nejlepší.
  • Užijte si svůj den! Doufám, že váš rok bude plný lásky, radosti a štěstí.
  • Práce bez tebe/Vás by tu nebyla taková radost, přeji mnoho dalších radostně prožitých let ve zdraví a lásce.
  • Bez tvého/Vašeho odhodlání k práci bychom tu trávili zoufalé večery plné nekonečné práce, jsi/jste nepostradatelný člen týmu. Přeji krásné narozeniny a rok plný krásných zážitků - zasloužíš/te si to!

Když můžete popustit uzdu fantazii

Pokud je přání určeno vašemu blízkému příteli nebo přítelkyni, při zemi se rozhodně držet nemusíte a máte v podstatě volné pole působnosti. Staří přátelé pravděpodobně snesou notnou dávku ironie a sarkasmu, pokud bude trefná a vtipná. Můžete také zavzpomínat na nějaký svůj společný vtip, který nikdo jiný nechápe. Takové přáníčko si pak jistě ještě velice rád schová. 

  • Chtěl/a jsem ti popřát všechno nejlepší do života, pak jsem si ale vzpomněl/a, že už máš mě. Tak alespoň to zdraví.
  • Všechno nejlepší k narozeninám, užij si svůj nejhezčí den! A aby byl i nezapomenutelný, dneska platím pět rund. Ale jenom dneska!
  • *číslo* je skvělý věk! Jsi dost starý na to rozpoznat svou chybu, ale také dost mladý na to udělat nějaké další. Šťastné narozeniny!
  • Jsi HROZNÝ/Á… ve stárnutí. Můžeš se aspoň trochu snažit vypadat staře?
  • Strávil/a jsem tři hodiny hledáním toho perfektního přání pro tebe. Vzdal/a jsem to. Hezké narozeniny.

Přání pro vaši polovičku

Úplně jinou formulaci zase můžete zvolit pro vašeho partnera. Vyjádření vaší lásky bude jistě to první, co vás napadne a my vám radíme, abyste u toho zůstali, protože toho není nikdy dost. Může být jak romantické, tak i určené pouze pro oči toho druhého. V takovém případě se však přesvědčte, že přání předáváte soukromě, abyste někoho nepřivedli do rozpaků. U delšího vztahu se jistě nemusíte bát přidat dávku humoru.  

  • Stáří poznáš, když zhasínáš ne kvůli romantice, ale kvůli úspoře energie. My sice spoříme, ale na tu romantiku pro tebe budu vždy dbát. Krásné narozeniny!
  • Díky tobě jsem lepší manžel/ka každým dnem. Díky za to, že jsi ta lepší polovina mě. Šťastné narozeniny!
  • Všechno nejlepší mojí krásné ženě/úžasnému muži a mé nejlepší přítelkyni/příteli. Jsem nejšťastnější muž/žena na světě za to, že tě mám po svém boku a nikdy to nebudu považovat za samozřejmost.
  • Jsi moje síla, moje kotva, moje všechno. Budu tě navždy milovat. Krásné narozeniny drahý/drahá.
  • Máme tu další rok na krásné společné prožitky! Děkuji, že svůj život můžu sdílet s tebou. Všechno nejlepší a hodně štěstí a zdraví.
  • Mému úžasnému manželi/manželce, nikdy jsem nevěřil/a na spřízněné duše, dokud jsem nepotkal/a tebe.
  • Některé věci se stávají stárnutím lepší… A ty jsi mezi nimi. Miluji tě stále víc a víc každým dnem.
  • Všechno nejlepší! Nemůžu uvěřit, že stále po všech těch letech manželství ti stále zvládám shánět originální dárky…
  • Láska není jenom o večeřích při svíčkách a romantické procházky po městě. Já tě miluji za všechny ty večeře z toho, co dům dal, a za večery strávené v teplácích u televize. Jsi to nejlepší, co mě potkalo, a já ti přeji všechno nejlepší a hodně zdraví do dalších krásně strávených let.

Pro speciální události

V životě jsou některé narozeniny mnohem výraznější, než ty jiné. Může se to zdát nespravedlivé, ale čísla končící na nulu prostě přitahují pozornost a zasluhují si být zmíněny v textu přání. Můžeme tím jak vyjádřit úctu starším, zdůraznit plnoletost, nebo to naopak použít jako zdroj vtipu pro svého blízkého přítele. Vždy se však ujistěte, že váš přítel bere svůj věk také s humorem, stárnutí může být pro někoho stresující věc a vhodnější mohou být smířlivější slova.

  • Těchto tvých padesát let bylo neskutečných… Doufám, že tvých příštích padesát bude taky tak skvělá jízda!
  • Narozeniny jsou jako koblihy. Někdy je lepší nevědět, kolik jsme jich už spořádali. Věk je ale jen číslo! Tak si užívej svou padesátku stejně jako by ti mělo být dvacet!
  • Gratuluji k dosáhnutí dalšího milníku ve svém životě! Každá dekáda má co do sebe, tak doufám, že v té příští si najdeš svoje radosti a dobře se popereš s novými starostmi. Všechno nejlepší a hodně zdraví!
  • Všechno nejlepší k 30. narozeninám! 40. narozeninám! 50. narozeninám! Promiň, pletu to, holt už je to tak, ale ty na to prostě nevypadáš! Všechno nejlepší a doufám, že svoje další léta prožiješ stejně aktivně, jako doteď.
  • Ty nejlepší věci byly stejně vytvořeny v roce *rok narození oslavence*!
  • Protože tvoje samostatná cesta životem teprve začíná, doufám, že bude stejně krásná a plná radosti, jaká byla doposud.
  • Že se oficiálně stáváš dospělým, neznamená, že se tak hned musíš chovat, dobře? Pořád si s tebou chci ještě užít nejakou srandu. Doufám, že na cestě dospělostí budeš stejně tak pozitivní a veselý/á, jaký jsi byl/a doteď, protože určitou dávku humoru si člověk musí uchovat, jinak by se zbláznil. Krásné narozeniny!
  • Gratuluji k překonání třetí dekády života na této planetě!
  • S moudrostí nastřádanou za celé století, se srdcem ze zlata a tvým skvělým smyslem pro humor jsi ta nejúžasnější stoletá osoba, kterou znám. A také jediná. Ale i tak jsi užasná/ý.

Nevzdávejte to ani jako opozdilci

Někdy se může stát, že na narozeniny někoho zapomeneme, a to i když jde o blízkou osobu. Občas je za tím přepracování, nebo jste se dlouho neviděli a hned vám to nenaskočilo, ale taky prostě nemusíte sledovat datum každý den a nevšimnete si, že narozeniny již proběhly. Nestyďte se za to! Stát se může cokoliv a rozhodně je lepší popřát dodatečně, než vůbec. Svou chybu přiznejte a klidně to zkuste zapojit do textu.

  • Já vím, že jsem se zpozdil/a, ale já si prostě nemohl/a nechat ujít tu příležitost ti pogratulovat k narozeninám a popřát ti, takže všechno nejlepší a hodně štěstí zdraví!
  • Šťastné dodatečné narozeniny! Přece bych si nenechal/a ujít speciální den mojí oblíbené osoby! Promiň za zpoždění, *důvod zapomenutí*.
  • Doufám, že už si skvěle užíváš svůj nově započatý rok!
  • Všechno nejlepší! Promiň, že jsem zapomněl/a na tvoje narozeniny, ale čekáš, že si budu pamatovat tvoje narozeniny, když vůbec nestárneš?
  • Já vím, že tohle přáníčko má pár dní zpoždění. Víš, ono je to ještě horší, než to vypadá. Ono je ve skutečnosti opožděno o několik let, zapomněl/a jsem ti ho dát. Všechno nejlepší!

 

Přečtěte si dále také články o tom, jak složit peníze jako dárek nebo jak vybrat originální dárek pro maminku k 50. narozeninám.