Focení ve stylu ekologie

Ať už jste profesionálním fotografem nebo pouze začátečníkem, který se chce v oboru dostat mezi špičky, přinášíme vám tipy, jak na focení ve stylu ekologie. Sama ekologie je dnes velké téma, které dokáže rozdělit nejednu partu lidí zejména, pokud se hledá to nejlepší řešení, které má chránit naši planetu. Ostatně sama planeta hodně napoví a prozradí, jak na fotky, jimž dá zelenou. 

Zemité odstíny hrají prim

Když se řekne slovo "ekologie”, co vás jako první napadne? Zatímco někdo si vybaví boj s plasty, jiný se přikloní k přírodě. Vybaví se mu tmavě zelené odstíny borovic, také hnědá barva, kterou nosí stromy. A samozřejmě se do myšlenek přižene i trocha zářivějších tónů symbolizujících rozkvetlou louku z jara. 

A přesně v takovém duchu se pusťte do focení. Prim kromě hlavních modelů musí hrát zemité odstíny, jako je zmiňovaná hnědá nebo zelená barva.

Vyberte vhodné místo

Abyste nemuseli pracně vytvářet požadované zákoutí, začněte fotit na místě, které je zcela v kompetenci s planetou. Ideální jsou louky, lesy nebo palouky za domem, jež zejména v létě voní různými vůněmi. 

Aby se nejednalo o klasické focení v přírodě, můžete si vytipovat místo, které bude poblíž nějaké chaloupky nebo chaty. Ty, které stojívají u lesa jsou většinou jako vytržené z pohádek od Zdeňka Trošky.

Světlo, prosím!

Zatímco v létě je focení venku o něco snazší, v zimě tomu tak bohužel není. Tma se na nás snáší poměrně rychle, na krok nevidíme už po překlenutí šesté hodiny odpolední. Jenže právě světlo k dokonalým fotkám potřebujete. A to ví nejen profesionál, ale také každý začátečník. Bez dobrého světla vám nevzniká dobrý snímek, a to ani kdybyste měli tu nejlepší techniku na světě a nejdražší fotoaparát, který existuje. 

Pokud si naplánujete focení ve stylu ekologie na pravé poledne, nezapomeňte se vybavit pokrývkou hlavy a dostatečným množstvím tekutin. Během této části dne je sice sluníčko nejjasnější, ale také nejvíce nebezpečné.

Oblékněte se do udržitelné módy

Aby se mezi budoucími obdivovateli fotografií nenašel ani jeden zlý jazyk, oblékněte sebe a své modely do udržitelné módy. Ta doslova dobývá módní průmysl, proto nebude nijak náročné najít jednotlivé kousky pasující do vašeho šatníku. 

Pokud fotíte zdatné sportovce, upřednostněte udržitelné sportovní ekologické oblečení, jestli dámy, volte spíše elegantní kousky. 

Když fotomobil, tak kvalitní

Je pravdou, že nemusíte mít nejkvalitnější fotoaparát, abyste se stali zdatným fotografem. V současné době existují i vysoce kvalitní fotomobily, jež klasické kompakty hrdě nahrazují (navíc plní funkci běžného smartphonu). Pyšní se většinou nejen zadní kamerou, ale také optickou stabilizací obrazu, manuálním režimem focení nebo laserovým ostřením. Viditelný je tak opravdu každičký detail. 

Pokud přemýšlíte nad tím, že si jeden takový model zakoupíte a vyzkoušíte si, co vlastně umí, vyplatí se mrknout na srovnání. Test fotomobilů naleznete například na webu vyber-si.cz

Hlavně žádné klišé

A to platí nejen v případě, že jste se rozhodli fotit ve stylu ekologie. Klišé se zkrátka a dobře nenosí. Proto neštelujte ruku do nějaké pózy, nesnažte se reprodukovat nebo kopírovat, naopak vymyslete něco svého - svěžího, vlastního, nového. Dámské módní oblečení volte s rozvahou, ať dokonale padne do zvoleného exteriéru, respektive interiéru. Využijte přírody, kterou i ti nejlepší fotografové označují za neuvěřitelného kouzelníka. Co dokáže vykouzlit při západech či východech je naprosto impozantní.

Nebojte se zkoušet nové věci. Internet je sice plný inspirací, ale z nich si vezměte jen hrstku. Pamatujte - kopírovat se nevyplácí a ve světě fotografování to platí dvojnásob.

 

Přečtěte si dále také články o tom, jak složit peníze jako dárek nebo jak vybrat originální dárek pro maminku k 50. narozeninám.