Inspirace na dárek k 50. narozeninám

Padesáté narozeniny. Polovina života utekla tak rychle, jakoby někdo luskl prsty, a tak pro své milované a ztrápené známé chceme vymyslet něco povzbudivého a něco víc. Nejde o to jen zaujmout a říci dárkem, že jsme si z rutiny vzpomněli, nýbrž vzdát hold a připravit člověka na vstup do dalšího desetiletí a někdy i zkusit připomenout prožitý život, hezké a dobrodružné zážitky z dovolených a dětství.

Většina lidí vyrazí do kamenných obchodů, pořídí nějaké to víno, čokoládu a pokud se jim chce, zajdou i pro kytku. Zvlášť tyto lidi prosím, zastavte se na vteřinku, zpomalte a zamyslete se. Nad tím, jak vás daná osoba prováděla životem, co pro vás znamená a čím je pro vás teď. Vezměte v úvahu její oblíbené a nedostupné a zkuste jí k tomu dopomoci. Například k zážitku, který chtějí celý život zkusit, ale nekoupí si vstupenku.

Nápaditost v každém z vás

Aby nám šel výběr hladce a bez překážek, je dobré si upřesnit určité body. Chcete potěšit něčím praktickým, kreativním a vtipným? Pokud stále nevíte, nevěšte hlavu. Řiďte se citem a srdcem. Pokud víte, že dotyčný se zajímá například o letadla, můžete mu zařídit zážitek v kluzáku, tandemový seskok, být na hodinu pilotem nebo koupit 3D stavebnici. Pro zájemce o kulturu lze připravit vlastní prohlídku historické i současné části vašeho města nebo i zajet do jiných záhadných prostorů. Nebo lze rovnou koupit lístky na koncert, divadlo či operu. Jestliže jde o osobu, které se povedlo rozbít svoji oblíbenou věc, můžete ji udělat radost. Existuje spousta míst, kde můžete vlastnoručně tvořit.  

Dárek pro kamarádku

Kamárádka. Osoba, se kterou lze projít od školky, přes základní školu a střední školu a pak jít každá svou cestou, ale stále spolu udržujete kontakt a občas si zajdete na jednu skleničku, u které se musí dohnat čas. Záleží na tom, jak moc jste si blízké a kolik informací o ní máte. Víte, že od vás neočekává nic víc, než flašku vína a klasické „Vše nejlepší!“. Ale i zde jde udělat mnohem více a dát tak najevo, jak moc pro vás přátelství znamená. Můžete začít s rezervací v luxusní restauraci či masáží nebo se zkuste trochu odvázat a pozvěte ji na double bodyboarding. 

Inspirace pro dárky pro muže

Ženy sice řeší vrásky, ale muži si lámou hlavu tím, že se slaví pouze další dožitý rok. Ale co je hezčího, než se sejít s celou rodinou, vidět je a říct si pár hezkých slov, pozvat i kamarády a nebo kolegy z práce a užít si tento den. Neznamená to, že by se všichni měli namazat hned do půl hodiny. Vím, takový velký večírek s sebou nese stres - co nakoupit, čím překvapit, jak uklidit a uvařit. Ovšem očima hostů je to také samý stres - v čem přijít, co koupit a jak poblahopřát. Muži jsou spíše na adrenalin, tudíž nepohrdnou seskokem, bungee jumpingem nebo flyboardingem.

Každý občan však není stejný, a tak se můžeme setkat i s kutilem. Víte, jaké nářadí používá? Od jakého výrobce? Nebo víte, že dotyčný je gurmán? Pak můžete trochu pouvažovat nad surovinami, například klobásy, salámy, koření, speciální omáčky, sýry a tak dále. Existují dárkové koše, ale doporučuji dát přednost vlastní koupi a seskládání. Někdy upletu košík, vyrobím dřevěnou krabici, někdy koupím plech. Od rodiny se dozvím oblíbené pochoutky, které si dopřeje opravdu jen málokdy. A dárek pro muže je na světě. 

A jak dárek vlastně zabalit?

Inspiraci na balení dárků najdeme všude na internetu, hlavně na YouTube. Klasika je balící papír, buď čistě bílý nebo pěkně zdobený. Případně na vrh hodíme nějakou tu mašli a konec. Ale proč si s dárkem trochu nevyhrát? Jednou jsem vyrobila pět krabic tak, aby do sebe zapadaly. V nejmenší byl dárek a do každé vrstvy jsem vymyslela a nebo našla vhodné citace od osobností, které strýc uznává. Balení dárků ukáže, jak jste kreativní a jak si zakládáte na oslavenci. Detailní inspiraci na balení dárků naleznete v našem dalším článku.

I 60 je důležitý věk

Sháníte dárek k 60 a inspirace ne a ne přijít? Nebojte, podobně je na tom hromada lidí. Aktivní šedesátníci mají mnoho aktivit, aby vyplnili co nejvíc volného času. Ovšem je i druhá skupina, která má ráda klid, mír a pohodu a chtějí trávit čas spíše u televize a knížek, než jít ven na procházku. Proto je třeba volit vhodné dárky. Pro osoby, které rády chodí do společnosti, přijde vhod krásná brož, masáže na prokrvení těla, kde si mohou i popovídat nebo rovnou zájezd do lázní. Pro ty méně aktivní doporučuji se porozhlédnout po knížkách s oblíbeným žánrem, kosmetice nebo jim pomoct se propojit s internetem, za pomocí tabletu. 

TIP: Užitečným a praktickým dárkem může být také zdravotní polštář, pokud dárek pořizujete někomu, o kom víte, že takový typ dárku shání.

Jak vidíte, je mnoho možností, jak potěšit své blízké v jakémkoli věku. Buďte kreativní a milí vůči svým blízkým. Jsou to nejvíc, co máme, a tak posilujme i naše vztahy. Každá vteřina je prchavá a vzácná a nikdy nevíte, co se bude a může dít.

 

Přečtěte si dále, jak zabalit dárek nebo jaký vybrat dárek pro třídní učitelku na rozloučenou